Tweede plaats in ontwerpwedstrijd Romeins museum Heerlen

1 oktober, 2021

Team V Architectuur is op de tweede plaats geëindigd bij de architectenselectie voor het ontwerp van het Romeins Museum de Thermen in Heerlen. Op 29 september maakten het college van Heerlen en het museum bekend dat het ontwerp van het Romeins Museum de Thermen is gegund aan architectenbureau Kraaijvanger Architects in combinatie met TomDavid architecten.

Het museum is in de jaren zeventig gebouwd rond de oudste opgraving van Nederland: een Romeins badhuis uit de 1e eeuw na Christus. Nu, vijftig jaar later is het museum gedateerd en voldoet het niet meer aan de eisen om het monument te beschermen. De gemeente grijpt de vernieuwing van het museum aan om een nieuw icoon te realiseren waar de stad en de regio van profiteren. Tijdens de ontwerpcompetitie werkte Team V nauw samen met OKRA, Aronsohn, Deerns, Architectenbureau Fritz, Bremen Bouwadvies en MJb Groep.

Hergebruik

Het ontwerp van Team V is geïnspireerd op de architectuur van de Romeinse thermen en de ruimtelijke structuren van de stad. Een groot deel van het oorspronkelijke museum, ontworpen door ‘stadsarchitect’ Peutz, wordt hergebruikt. Naast het dak boven het badhuis, blijven ook de betonnen archieftoren en een groot deel van het souterrain en de fundering bewaard. De dakconstructie boven de opgraving wordt verhoogd en versterkt. De toren wordt opgetopt en voorzien van nieuwe gevels. Zo krijgt Heerlen het gewenste landmark aan de Cityring: een lichtend baken in de stad.

Sfeervol

De imposante zuilengalerij van de nieuwbouw sluit aan op de aangrenzende bebouwing. Het geeft het museum een open, klassiek-moderne uitstraling richting de binnenstad. Een doorgang in de zuilengalerij biedt toegang tot een sfeervol binnenplein, waar alle publieksfuncties van het museum liggen. De nieuwbouw verbindt het museum met de stad: geen solitaire vreemde eend, maar een logisch vervolg in de reeks cultuurgebouwen en publieke ruimten waarmee Heerlen aan haar toekomst bouwt.

Cultuur

Team V werkt graag aan gebouwen die bijdragen aan de samenleving en cultuur. Het ontwerp voor het Romeins Museum de Thermen illustreert deze ambitie. Andere projecten van Team V met een culturele grondslag zijn het RCO House voor het Koninklijk Concertgebouworkest, de theater- en bioscoopzalen voor Theater Griffioen en Rialto in het Nieuwe Universiteitsgebouw voor de VU, de Nieuwe Bibliotheek van Almere en het Gelders Huis in Arnhem.

Gerelateerde berichten