Team V maakt schetsontwerp voor Centrale Bibliotheek Rotterdam

5 november, 2021

De Gemeente Rotterdam heeft vijf ontwerpteams geselecteerd die een schetsontwerp gaan maken voor de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Eén daarvan is Team VALADE, een samenwerkingsverband tussen Team V Architectuur, ALA Architects, ZUS, Deerns, Peutz, Van Rossum en IGG Bouweconomie.

Centrale Bibliotheek Rotterdam
De Centrale Bibliotheek werd geopend in 1983 naar ontwerp van Van den Broek en Bakema. Na bijna 40 jaar intensief gebruik is de bibliotheek dringend toe aan vernieuwing en wordt daarom grootschalig gerenoveerd. Het pand van 25.000 vierkante meter is technisch gedateerd en past niet meer bij een moderne bibliotheek. Het gebouw wordt hergebruikt en verduurzaamd, waarbij de entrees, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd. De functie van de bibliotheek verandert van collectie naar connectie: een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor alle Rotterdammers.

Ontwerpcompetitie
Uit 22 (nationale en internationale) aanmeldingen heeft een commissie van interne en externe deskundigen vijf ontwerpteams geselecteerd die vanaf 4 november 2021 elk starten met het maken van een schetsontwerp. De schetsontwerpen zijn naar verwachting vanaf februari 2022 in de Centrale Bibliotheek te zien. Reacties van Rotterdammers worden meegegeven aan de beoordelingscommissie, die uiteindelijk het winnende schetsontwerp kiest. De andere vier deelnemers zijn:

  • Combinatie KCAP / Schmidt Hammer Lassen / Drees & Sommer
  • Kraaijvanger Architects
  • NL Architects
  • Powerhouse Company

Stadsgesprekken
De bibliotheek en gemeente Rotterdam vinden het belangrijk dat Rotterdammers op verschillende momenten kunnen meepraten over de nieuwe Centrale Bibliotheek. Zo starten er binnenkort op meerdere locaties in de stad – en online – stadsgesprekken met Rotterdammers. Hun suggesties worden meegegeven aan de ontwerpteams.

Realisatie
De start van de bouw vindt, als alles volgens plan verloopt, plaats vanaf 2025. Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor een periode van ongeveer drie jaar naar tijdelijke huisvesting. Het project is waarschijnlijk eind 2028 klaar.

Gerelateerde berichten