In gesprek met… maquettebouwer Patrick Bil

5 september, 2017

In onze nieuwe rubriek “In gesprek met…” een medewerker van Team V met een bijzonder verhaal: Patrick Bil, onze maquettebouwer. Naast zijn eigen architectenbureau werkt hij bij Team V en maakt de prachtigste maquettes van onze projecten. Onlangs leverde hij een bijzondere maquette van Het Gelders Huis in Arnhem. Wat drijft hem, wat vindt hij zo leuk aan maquettebouw en wat is er bijzonder aan de maquette van Het Gelders Huis?

Kun je meer vertellen over je passie en motivatie om maquettebouwer te worden?

Het knutselen zat er al vroeg in. Op jonge leeftijd leverde dat al prachtige ‘keuvels’ (= lampion voor St. Maarten) op die steevast de eerste prijs opleverden bij de keuring door de brandweer. Een leuke traditie bij ons in het dorp Barsingerhorn. Dat gevoel van mooie dingen creëren kwam weer terug toen ik de maquettehal op de TU bouwkunde ontdekte in het oude faculteitsgebouw van Van den Broek en Bakema. Waar anderen hun ontwerp met veel pijn en moeite in een model wisten te vertalen, maakte ik fluitend reeksen modellen waaruit ik dan de beste koos. Een erg leuke en onderzoekende manier van werken die ook nu nog bij Team V zijn vruchten afwerpt. Het mooie aan maquettes vind ik dat je iets fysieks, iets tastbaars maakt. Heel anders dan de schetsen, tekeningen en renderingen waarbij er toch een dimensie mist.

Wat was er speciaal aan de maquette voor het Gelders Huis?

Het Gelders Huis was mijn eerste maquette waarbij ik de lasersnijder gebruikte (zie foto’s hieronder). Het eerste half jaar dat ik hier werkte maakte ik de maquettes nog met de hand wat uiteraard veel meer werk is, maar ook een andere techniek vereist. Die omslag in techniek is in de maquette van Gelders Huis her en der ook nog wel terug te vinden en als ik deze maquette weer zou maken zou ik het toch anders doen. Het is leuk om te zien dat de maquette de werkelijkheid goed benadert nu het Gelders Huis bijna is opgeleverd. De waanzinnige hoeveelheid details komen veelal terug in de maquette wat het echt tot een monsterklus heeft gemaakt. Uiteindelijk heb ik de grenzen van de lasersnijder (en van mezelf) goed verkend, waardoor ik de machine beter ben gaan begrijpen.

Welk project van Team V vond je het meest bijzonder om te maken?

Het plan Op Dreef in Overvecht was erg leuk om aan te werken. Hier is ook goed te zien hoe we met heel veel kleine modellen een ontwikkeling doormaken naar het uiteindelijke ontwerp (zie foto). Dit was een heel leuk proces waarbij alle betrokken partijen echt het gevoel hadden dat we iets bijzonder aan het maken waren. Dat dit resulteerde in winst van de competitie maakte het natuurlijk nog leuker.

Hoe begin je aan een maquette?

De start van een maquette is afhankelijk van de schaal. Hoe groter de schaal, hoe meer onderdelen en detail. Bij grotere schalen is het bouwen op schaal bijna gelijk aan het bouwen op werkelijke grootte. Je begint met een constructie van wanden en vloeren waarna er een gevel omheen getrokken wordt. Voor het lasersnijden kan beginnen, moeten er eerst nog tekeningen gemaakt worden in CAD. De lasermachine leest namelijk DXF files en de kop volgt simpelweg een getekende lijn. Dit betekent niet dat tekeningen één op één naar de machine gestuurd kunnen worden, omdat de laser ook nog een klein beetje materiaal wegbrandt. In feite betekent dit het herontwerpen van het gebouw naar het bouwsysteem in de maquette. Net als bij het echte bouwen gaat er dus best wat tijd zitten in de voorbereiding en het tekenwerk.

Gebruik je altijd hetzelfde materiaal?

Toen ik hier begon werkte ik voornamelijk met papier en karton. Door de lasersnijder is dat nu MDF en acrylaat geworden. Andere kunststoffen werken ook, maar smelten vaak iets te veel aan de randen waardoor deze niet zo strak worden als bij acrylaat. PVC kan echt niet gesneden worden door de laser omdat de dampen hoog giftig zijn en corroderend werken voor de machine.

Van welk gebouw zou je ooit nog graag een maquette willen maken?

Ik vind de maquettes waarbij ik nog niet precies weet hoe ik het moet maken en of het wel allemaal gaat lukken het leukste. Een beetje uitvinden en inventief zijn gedurende het proces maakt het alleen maar interessanter. Er gaat ook best wel eens wat mis maar alle brandjes (letterlijk!) heb ik nog zonder brandblusser kunnen blussen.

Mini Docu

BRM Lasers maakte een Mini Docu over Patrick aan het werk met de lasermachine.

 

Gerelateerde berichten