Transformatie Hotel Arena tot parkhotel voltooid

6 september, 2017

Hotel Arena in Amsterdam is getransformeerd tot een smaakvolle ‘hotspot’ voor toeristen én Amsterdammers. Het ontwerp van Team V Architectuur geeft het hotel een kwaliteit die uniek is in Amsterdam: Hotel Arena staat met de voeten in het Oosterpark. Op 1 september 2017 is het vernieuwde pand groots en feestelijk geopend door gastspreker Job Cohen.

Een brede trappartij leidt de bezoekers via het park naar de nieuwe hoofdingang. Trots prijken de letters ‘Hotel Arena’ op de prachtig gerestaureerde kapel. Het is bijna niet voor te stellen dat dit ooit de achterkant van het gebouw was. “Door de ingang van het hotel te verplaatsen van de straat naar het park veranderden we de complete oriëntatie”, legt architect Do Janne Vermeulen van Team V Architectuur uit. Samen met Jeroen van Schooten was zij verantwoordelijk voor het ontwerp. Gelijktijdig met de verbouwing van Hotel Arena werd het Oosterpark uitgebreid en heringericht. “Het gaf ons de unieke kans een parkhotel te ontwerpen dat zich logisch voegt in het landschap. Een groene enclave in de drukke stad.”

Monumentale kapel

Het gebouw, een Rijksmonument, stamt uit 1886 en is ontworpen als opvanghuis voor Rooms-Katholieke meisjes: het Sint Elisabethgesticht. Zoals destijds gebruikelijk werd het plan in fases gebouwd, maar het is nooit helemaal voltooid. De uitbreiding van Team V volgt de originele plattegrond van architect A.C. Bleijs en verbindt herontdekte historische kwaliteiten met een serene, tijdloze architectuur. “Het ontwerpproces was een soort archeologische zoektocht. Neem de monumentale kapel. Onder het woekerend stuikgewas, dichtgetimmerde ramen en een wirwar aan installaties bleken de originele glas-in-lood ramen en muurschilderingen vrijwel helemaal intact. Een cadeautje,” noemt Vermeulen het.

‘Local experience’

Aan weerszijden van de gerestaureerde kapel kijken twee transparante paviljoens uit over het park. Zij bieden ruimte aan een restaurant en studio’s voor evenementen. De volledig glazen gevels zorgen ervoor dat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. In de luwte van de kapel ligt een royaal terras, direct aan het park. “Hotel Arena is een eigentijds parkhotel waar de specifieke geschiedenis van de plek voelbaar is. Het biedt een unieke ‘local experience’ die zowel de nieuwe generatie Airbnb-toeristen als mede-Amsterdammers aanspreekt,” denkt Vermeulen. Het ontwerp realiseert hiermee de droom van eigenaar Paul Hermanides om de ziel van cultuur en evenementen terug te brengen in ‘zijn’ Hotel Arena en een plek te creëren voor bijzondere ontmoetingen.

Gerelateerde berichten