Koning opent vernieuwd Provinciehuis Gelderland

20 september, 2017

Op woensdag 20 september opende Koning Willem-Alexander het vernieuwde Provinciehuis van Gelderland in Arnhem. De Provincie krijgt door de combinatie van renovatie met nieuwbouw een duurzaam en eigentijdse ‘huis’ met een monumentaal karakter. De gebouwen vormen één architectonisch en functioneel geheel: Het Gelders Huis.

“Wat zo mooi is aan Het Gelders Huis is hoe het ontwerp op alle schaalniveaus klopt, van de stedenbouwkundige inpassing tot aan de kleinste motieven en details,” vindt Jeroen van Schooten. Hij is als architect-directeur van Team V Architectuur verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp. Een verhoogd dek rond en tussen de gebouwen overbrugt de hoogteverschillen tussen Markt en Rijn. Nieuwe looproutes doorkruisen het complex, waarvan één dwars door de nieuwbouw; passanten kunnen hier de Provincie aan het werk zien.

"Het Gelders Huis verrast en verbindt"

Spiegelende luchtbruggen van glanzend aluminium verbinden de nieuwbouw met het monumentale Huis der Provincie. De reflectie van het rasterpatroon van beide gevels zorgt voor een intrigerend lijnenspel; de grens tussen gebouw en brug, oud en nieuw, vervaagt. De bruggen zijn volgens Van Schooten tekenend voor het totaalontwerp: “Het Gelders Huis verrast en verbindt”.

Een dak van plastic

Minstens even verrassend is de voormalige binnenplaats van het Huis der Provincie, die is overkapt met een innovatief dak van kunststof (ETFE) luchtkussens. “Om zo min mogelijk aanpassingen te hoeven doen aan het monument hebben we samen met SIDstudio een lichtgewicht constructie van staven en kabels ontworpen,” vertelt Van Schooten. De staven wijzen allemaal naar het middelpunt van de binnenplaats en hebben in de uiteinden een LED-lamp. “Dat levert een interessant spel op: als je door het atrium loopt ziet het dak er steeds anders uit.” Met de overkapping krijgt de Provincie niet alleen een markante ontvangsthal, het helpt ook het energieverbruik aanzienlijk te verminderden.

Cultuurhistorische waarde

“We hebben getracht de cultuurhistorische waarde van het Huis der Provincie, een gesamtkunstwerk uit de jaren vijftig, te benutten en te versterken. Karakteristieke motieven uit het monument, zoals de zandloper, keren terug in de nieuwbouw en er zijn nieuwe karakteristieke elementen toegevoegd. ”Een voorbeeld van zo’n nieuw element is de trap van blauwstaal in de ontvangsthal, die ook fungeert als informatiebalie, zitgelegenheid en boombak. Het blauwstaal en het zandlopermotief zijn onderdeel van het gesamtkunstwerk. Als je goed oplet kom je het overal in de gebouwen tegen. Het zijn dit soort details die Het Gelders Huis zo bijzonder maken.”

Publiek private samenwerking

Het Gelders Huis is aanbesteed als publiek-private samenwerking (pps), waarbij het consortium onder leiding van VolkerWessels Integraal verantwoordelijk is voor ontwerp, bouw, onderhoud en beheer (DBMO) voor een periode van 20 jaar. Binnen het multidisciplinaire ontwerpteam was Team V Architectuur verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met OTH architecten, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Architectenbureau Fritz, Bartels, SIDstudio, DGMR en Valstar Simonis.

Foto ©ANP Royal Images Remko de Waal

 

 

 

 

Gerelateerde berichten