21 Mei: debat Smart Cities of Domme Steden met Do Janne

14 mei, 2019

Tijdens het architect-in-residentschap van Do Janne Vermeulen bij Arcam wordt op dinsdag 21 mei een debat georganiseerd rondom smart cities. Het gaat over de ontwikkelingen van data in Amsterdam, over de bewegingen in Toronto (Sidewalk Labs) en over de rol van de architect.

Wat is de vraag?
Arcams ‘Architect in Residence’ Do Janne Vermeulen was in Canada en haalt het debat naar Nederland. Al lezende, kijkende, schrijvende en pratende over smart cities, blijkt het steeds weer verleidelijk te denken vanuit de technologie in plaats vanuit de stad. In plaats van “wat willen wij en hoe biedt slimme technologie daarvoor een oplossing?” gaat het over “welke mogelijkheden biedt slimme technologie en wat kunnen we daarmee bereiken?”

Privacy-onderwerpen maken het gesprek nog moeilijker en doen ons soms verlangen naar de ‘domme stad’. Maar de fysieke ruimte en de digitale wereld worden hoe dan ook steeds meer met elkaar verbonden. Kunnen we groeien, verdichten en stevig verduurzamen zonder slimme systemen? Is technologie inderdaad het antwoord op onze vragen? Wat is er eigenlijk mis met ‘domme steden’? Wat levert het ons op als we ons richten op digitale technologieën, het analyseren van grote hoeveelheden data en de stad vol hangen met slimme systemen en IoT (Internet of Things) sensoren? En welke andere middelen hebben we? Kortom, heel veel vragen waarop slimme technologie misschien het juiste antwoord is. En misschien ook niet.

Programma en sprekers

Do Janne Vermeulen – Team V – Medeoprichter en architect
De tweede ‘Architect in Residence’ bij Arcam. Zij zal een korte pitch geven over de rol van big data in haar vakgebied.

Marleen Stikker – Waag – Oprichter
Marleen Stikker begeleidt de digitalisering van de samenleving met onderzoek en allerlei initiatieven vanuit Waag. Deze avond deelt zij haar opvattingen over de ontwikkelingen rondom Big Data. Ook biedt zij perspectief op de rol van de architect binnen smart cities.

Ger Baron – Gemeente Amsterdam – Chief Technology Officer (CTO)
Ger Baron, de eerste CTO van Amsterdam, brengt ons up to speed over technologische innovatie en de digitale transformatie van Amsterdam.

Emil Zelic – Waterfront Toronto – Executive Director Project Management Office & IT
Als IT-professional vertelt Emil Zelic, die overkomt vanuit Toronto, waar toepassing en verstoring van slimme technologieën en ontwerppraktijken elkaar ontmoeten. Hij reflecteert op de voortgang en filosofeert over de toepassing van Smart City in Amsterdam.

Na afloop is er ruimte voor debat tussen publiek en sprekers.

Smart Cities of Domme Steden
Architect in Residence Debat: Do Janne Vermeulen, Team V
Datum: Dinsdag 21 mei 2019
Tijd: Aanvang: 20.00 uur / Deur open: 19.45 uur
Locatie: OBA Oosterdok, zesde etage, Oosterdokskade 143
Voertaal: ENGELS
Tickets: € 12,50
Online tickets verkrijgbaar via dezeticketpagina

Gerelateerde berichten