Het Gelders Huis

Markt 11, Arnhem, Nederland

Het Gelders Huis combineert nieuwbouw met de renovatie van het Provinciehuis. Het ensemble van gebouwen ligt prominent aan de Markt in Arnhem en vormt het sluitstuk van de stedenbouwkundige setting rond het plein. Het monumentale Huis der Provincie was in de jaren vijftig ontworpen als een uniek Gesamtkunstwerk waarin architectuur, interieur, meubilair en toegepaste kunst zijn geïntegreerd. Dat idee vormde, samen het verbeteren van de stedenbouwkundige situatie, een leidraad bij zowel de renovatie als de uitbreiding.

VERBINDINGEN – De nieuwbouw voegt zich naadloos naar het stramien van de omringende bebouwing. Een knik in de westgevel maakt ruimte voor een publieke wandelroute tussen de nieuwbouw en het monument. De route wordt overspannen door vier spiegelende luchtbruggen die de twee gebouwen met elkaar verbinden. De bruggen sluiten exact aan op het betonnen gevelraster van zowel het monument als de nieuwbouw, waardoor het gevelbeeld nauwelijks wordt onderbroken. Door de reflecties vervagen de grenzen tussen gebouw en brug, tussen oud en nieuw. Een verhoogd maaiveld rond en tussen de gebouwen zorgt voor een vijfde verbinding tussen beide gebouwen, verbetert het contact tussen binnen en buiten en leidt bezoekers direct naar de monumentale entreepoort.

TENSEGRITY – De open binnenplaats van Huis der Provincie is overkapt en getransformeerd tot entreehal. Door een speciale, lichtgewicht tensegrity dakconstructie met plastic (ETFE) luchtkussens te ontwikkelen kon een transparant dak worden gemaakt met een beperkte constructieve impact op het bestaande gebouw. De concentrisch geplaatste drukstaven hebben LED-lampen in de uiteinden en de sprinkler-installatie is onzichtbaar weggewerkt in de spanten, waardoor niets afleidt van het beeld van de structuur en de ruimte. De kap maakt het gebouw energiezuiniger en levert een representatieve entreehal op, die ook gebruikt kan worden voor ontvangsten en evenementen, en werkruimte op de bovenste verdieping rondom de voormalige binnenplaats.

GESAMTKUNSTWERK – Karakteristieke motieven uit het monument zijn overgenomen en vertaald naar het heden. Een voorbeeld is het zandlopermotief, dat overal in het oude gebouw voorkomt en terugkeert als reliëf in de nieuwbouwgevel, als grafisch patroon op glazen scheidingswanden en als markering op traptreden. Andersom keren enkele eigentijdse accenten van blauwstaal, een materiaal dat in de nieuwbouw veel is gebruikt, terug in het Huis der Provincie, onder meer in het trap- en baliemeubel in de entreehal en in de wandafwerking van doorgangen. Zo zijn oud en nieuw samengesmeed tot één geheel.