Atlas wint Dirk Roosenburgprijs 2019

25 oktober, 2019

Het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven, Atlas, heeft de Dirk Roosenburgprijs 2019 gewonnen, zowel de juryprijs als de publieksprijs. Het ontwerp van Team RSVP – Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz – voor Atlas is met zijn “bijzondere aandacht voor duurzaamheid en een heldere en krachtige architectuur het visitekaartje van de transformatie van de TU/e Campus tot een open science park van internationale allure”, aldus het juryrapport. “Team RSVP combineert respect voor de architectuur van Van Embden met innovatieve en gedurfde architectonische ingrepen”. Het gebouw is bovendien een van de meest duurzame scholen ter wereld. Dat komt door het hergebruik maar ook door de toevoeging van een slimme glazen gevel, een gezonde werkomgeving, veel daglicht en energiezuinige systemen voor verwarming, verlichting en zonnepanelen. Positief is de jury ook over de interieurinrichting dat door hetzelfde ontwerpteam zorgvuldig is vormgeven.

Over Atlas

Het robuuste TU/e hoofdgebouw uit 1963 is getransformeerd tot een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Het ontwerp van Atlas combineert optimaal hergebruik met state-of-the-art materialen en slimme technologie. Het resultaat is een intelligent gebouw dat zich kan aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen, zodat het ook nog ‘smart’ is in 2050.

Dirk Roosenburgprijs 2019

De Dirk Roosenburgprijs is vernoemd naar de architect (1887-1962) die veel voor Philips werkte. Hij ontwierp bijvoorbeeld de Witte Dame, de Philips Bedrijfsschool Kastanjelaan, het Natlab op Strijp-S en was ook betrokken bij het ontwerp van de Lichttoren. De tweejaarlijkse architectuurprijs, een initiatief van de gemeente Eindhoven en georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven, is vrijdag 25 oktober uitgereikt door wethouder Yasin Torunoglu in het NatLab aan de Kastanjelaan.

Gerelateerde berichten