Hoogste duurzaamheidslabel voor hoogste houten woongebouw

21 november, 2017

HAUT, het hoogste houten gebouw van Amsterdam, heeft een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat ontvangen. Een unieke prestatie: nog nooit eerder in Nederland werd deze hoogste kwalificatie voor duurzaamheid toegekend aan een woongebouw. Het ontwerp van Team V en Arup bewijst dat de hoogste vorm van duurzaamheid en een zeer hoge woonkwaliteit uitstekend samengaan.

De hoge duurzaamheidscore van HAUT is mede te danken aan de houten constructie. Hout kent een veel lagere CO2-footprint dan beton en staal. Tijdens de productie van hout wordt geen CO2 uitgestoten. Integendeel, tijdens de groei van bomen wordt juist CO2 opgenomen. In het hout van HAUT zit hierdoor zo’n 2.500 ton CO2 opgeslagen. Dit zorgt voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van een vergelijkbaar gebouw in beton en staal: gelijk aan de CO2-uitstoot die hoort bij het primair energiegebruik van de 52 woningen gedurende ongeveer 10 jaar.

Zonnepanelen in de gevel

Behalve een houten constructie krijgt HAUT nog meer innovatieve, duurzame oplossingen. De gevel en het dak krijgen zonnepanelen. De grote, verdiepingshoge ramen worden voorzien van triple glas. De duurzame gebouwinstallaties maken gebruik van lokale koeling diep in de bodem en van stadswarmte. Voor de bewatering van de groene daken wordt een grijswatersysteem toegepast. Bovendien is HAUT een circulair gebouw: de toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk herbruikbaar.

Duurzaam wonen

‘De combinatie van duurzaamheid, innovatie en hoogwaardig wooncomfort maken HAUT tot een uniek woongebouw’, aldus Mathew Vola, associate director bij Arup.

Met 73 meter is HAUT vooralsnog het hoogste houten woongebouw in de wereld. De verkoop van de woningen begint in het voorjaar van 2018. In het voorjaar van 2018 start de bouw. Het project wordt ontwikkeld door Lingotto.

Amsterdams grootste boomhut

Lees hier meer over de duurzaamheid van HAUT in het artikel ‘Amsterdams grootste boomhut’ dat 2 november in de Volkskrant verscheen.

Gerelateerde berichten