Gemeente Amsterdam selecteert ontwerp Team V voor Kop Zuidas

22 november, 2017

Team V Architectuur ontwerpt ‘CROSSOVER’, een multifunctioneel en innovatief woon- en werkgebouw op de Amsterdamse Zuidas, direct aan de A10. Na een openbare selectieprocedure werd het concept van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Team V door de Gemeente Amsterdam als hoogste gewaardeerd.

CROSSOVER, op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, zorgt samen met het nieuwe nhow Amsterdam RAI Hotel (OMA) en het nieuwe hoofdkantoor van Suitsupply (BIG) voor een volgende impuls aan het oostelijk deel van Zuidas. Het ontwerp van Team V verbindt de functies, omgeving en mensen met elkaar in een dynamisch gebouw met verrassende hoekverdraaiingen en ruime groene terrassen. Het gebouw heeft aan elke zijde een totaal ander karakter, maar vormt vanwege het doordachte bakstenen gevelraster duidelijk één geheel. De oplevering is naar verwachting in 2021.

David van Traa, directeur Zuidas: ”We hebben de lat hoog gelegd voor de ontwikkeling van deze locatie, met stevige ambities op het gebied van duurzaamheid, architectuur en de mix van woningen, kantoren en voorzieningen. We zijn heel erg tevreden over de inschrijving van AM en Team V. Zij hebben een heel goed antwoord gevonden op de ambities die we als stad hebben. De komende tijd trekken we samen op in het verder uitwerken van de plannen.’’

Ontmoeting en diversiteit centraal

In CROSSOVER worden gemeenschappelijke ruimten gecreëerd waarin coliving, coworking en cocreating elkaar ontmoeten. Dit betekent dat werken, wonen en leren elkaar afwisselen en de open sociale ruimten de mogelijkheid bieden om gemakkelijk met anderen in contact te komen. Gedacht wordt aan een diverse doelgroep van jongeren, studenten en statushouders.

Van de ruim tweehonderdvijftig woningen valt meer dan de helft onder de categorie sociale woningbouw. Ook komen er tien starterskoopwoningen. In de plint is er ruimte voor een horecagelegenheid en een plek waar creatieve makers een start kunnen maken. Deze is ook toegankelijk voor de buurt. Verder omvat het gebouw bijna 5.500 vierkante meter aan kantoorfuncties. Naast reguliere kantoorruimtes zijn er flexibele werkplekken voor starters, scale-ups en ZZP’ers.

De eerste stap tot een groene wijk

De komende jaren ontwikkelt het deelgebied Kop Zuidas zich verder tot een levendige en duurzame wijk. De gemengde buurt voorziet in kantoren, bedrijven, kleinschalige (buurtgerichte) voorzieningen én vooral veel woningen. Het nieuwe gebouw is hierin de eerste stap. Groen speelt in het project een belangrijke rol. Grote groene terrassen bepalen het straatbeeld. Het ontwerp heeft een hoge duurzaamheidscore wat leidt tot een BREEAM Outstanding label en wordt daarmee het duurzaamste mixed-use gebouw van Nederland.

Zuidasdok

CROSSOVER is het derde project van Team V Architectuur op de Zuidas. Op de VU Campus is momenteel het Nieuwe Universiteitsgebouw in aanbouw. Ook is Team V als architect ook betrokken bij het Zuidasdok, waar onder andere de ondertunneling van de A10 en de vernieuwing van Station Zuid onder vallen. Wanneer de nieuwe tunnel af is, is CROSSOVER is één van de laatste gebouwen langs de A10 die reizigers zien voordat ze ondergronds gaan.

Gerelateerde berichten