Bouw eigen pand Koninklijk Concertgebouworkest begonnen

2 oktober, 2017

De realisatie van het RCO House, het eigen onderkomen van Het Koninklijk Concertgebouworkest is van start gegaan. Het gemeentelijk monument op de Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam wordt naar een ontwerp van Team V Architectuur omgebouwd tot een sfeervolle werk- en ontmoetingsplek. Aannemer Koninklijke Woudenberg voert de verbouwing uit. Het RCO House biedt ruimte aan onder meer noodzakelijke repetitiestudio’s voor orkestleden, vergaderruimtes, en een ensemblezaal waar kleine concerten kunnen plaatsvinden en waar het orkest zijn ambities op het gebied van educatie en talentontwikkeling kan verwezenlijken.

In RCO House komen orkest en staf bij elkaar

Op dit moment bevinden directie en staf van het orkest zich nog in een apart kantoorpand aan de Jacob Obrechtstraat, dat al geruime tijd niet meer voldoet. De musici bereiden thuis hun orkestpartijen voor en boeken elders ruimtes voor ensemblerepetities. In RCO House komen orkest en staf bij elkaar, kunnen de musici gebruikmaken van repetitiestudio’s en vinden ontvangsten met publiek en vrienden plaats. De locatie is ideaal: gemakkelijk bereikbaar, in het culturele hart van Amsterdam, op een steenworp afstand van Het Concertgebouw en met het gezicht naar de stad.

Genereuze donateurs

Het is een lang gekoesterde droom van het Concertgebouworkest: een plek aan het Museumplein waar orkestmusici, stafleden en publiek samenkomen. In 2016 kreeg het orkest de mogelijkheid om het door H.P. Berlage ontworpen voormalige schoolgebouw te verwerven. Dankzij de steun van vele genereuze donateurs is inmiddels € 6,1 miljoen van de te werven kosten – € 10 miljoen – gedekt.

Na de grondige verbouwing hoopt het orkest het pand in 2018, rond de viering van zijn 130ste verjaardag, te kunnen betrekken. Daarmee is het Koninklijk Concertgebouworkest klaar voor de toekomst.

https://www.concertgebouworkest.nl/nl/rco-house

Bouwfoto’s: ©Jannes Linders

Gerelateerde berichten