Do Janne verdiept zich in Smart Cities als ‘Architect in Residence’ bij Arcam

6 februari, 2019

Do Janne Vermeulen is in de maanden april t/m juni Architect in Residence bij Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam). Zij richt zich in die periode op Smart Cities en de rol van de ontwerper. In een wekelijks blog brengt zij diverse thema’s rond dit onderwerp onder de aandacht.

De Architect in Residence (AiR) is een onafhankelijke ontwerper die in een vrije rol binnen Architectuurcentrum Amsterdam met bijvoorbeeld debatten, moderaties en columns de discussie aanjaagt over stedelijke ontwikkelingen. De AiR geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de stad en haar bewoners.

Do Janne vertelt waarom zij tijdens haar rol als Architect in Residence onderzoek doet naar Smart Cities – Steden verbeteren met Big Data.

“We leven steeds meer in smart cities: iedere dag vinden we de weg met navigatie systemen, real-time krijgen we informatie over files en we vinden elkaar en onze spullen via allerlei apps. Maar wat betekent dit voor de toekomst van architectuur en stedenbouw? Hoe gebruiken we nu en straks data bij het ontwerpen maar ook bij het beleven van de stad?

We werken aan het Atlasgebouw in Eindhoven met haar slimme licht-infrastructuur en ik was in Toronto waar enorm veel gesproken wordt over SideWalkLabs die een super-smart stadsdeel willen ontwikkelen. Het zette nog meer aan het denken:

In een slimme stad wordt veel data verzameld en gebruikt. Big Data. Wat levert het verzamelen van zoveel data ons op? En wat is de keerzijde? Hoe zit het bijvoorbeeld met privacy? Dit zijn grote, bijna filosofische vraagstukken waar we eindeloos over kunnen discussiëren. Wij als ontwerpers, architecten, stedenbouwers brengen een duidelijke invalshoek in: wat is het effect op de fysieke omgeving? Hoe kunnen we ontwerpend acteren, reageren en initiëren in een omgeving waarin de digitale wereld een steeds grotere rol speelt?

In mijn periode als Architect in Residence verkennen we dit onderwerp met uiteenlopende experts. Hoe gebruiken wij Big Data en ‘the internet of things’ om steden en gebouwen beter te maken? Kunnen we openbare ruimte, mobiliteit en publieke gebouwen daardoor beter, en duurzamer, ontwerpen? Onze Cities worden steeds meer Smart, wat ik wil onderzoeken is: hoe stellen wij als ontwerpers ons daar optimaal op in.”

Lees alle blogs van Do Janne over Smart Cities op de site van Architectuurcentrum Amsterdam.

Foto’s Maarten Nauw

Gerelateerde berichten