Station Lansingerland-Zoetermeer wint de Gemma Smid Architectuurprijs 2020

18 september, 2020

Op 12 september, tijdens de Dag van de Architectuur, werd de juryprijs van de Gemma Smid Architectuurprijs 2020 aan Station Lansingerland-Zoetermeer uitgereikt. ‘De zes genomineerde gebouwen zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook echt iets toe aan de stad,’ zei oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman naar wie de prijs genoemd is vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De prijzen werden dit jaar voor de achtste keer uitgereikt door wethouder Robin Paalvast (wethouder wonen & cultuur). De juryprijs gaat naar het ontwerp met de meest aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar in Zoetermeer is gerealiseerd

Het juryrapport van Architectuurpunt Zoetermeer
“De jury prijst het integrale karakter van het sublieme ontwerp waarin landschap, stedenbouw en architectuur elkaar versterken. Het geheel heeft een onnadrukkelijke en vanzelfsprekende kracht. Het station is volgens de jury een verrassend prettige ‘heimische’ plek geworden, in een nu nog onbestemde omgeving. […] Het station is heel mooi afgewerkt. De materialen zijn fantastisch gekozen. Het beton, natuursteen, cortenstaal en hout sluiten mooi op elkaar aan. De 3D-structuur en gelaagdheid van het hekwerk waardoor je naar de snelweg kijkt spreekt de jury erg aan. Deze structuur komt ook terug in de betonnen gevel aan de onderzijde. Hier zijn de roosters en ramen in het patroon opgenomen. Samen met de trappen en houten plafonds met geïntegreerde verlichting en het groen is het een integraal uitgewerkt geheel. Het ontwerp heeft een tijdloze uitstraling, mede door het bijzondere gebruik van groen.

Het station is belangrijk voor de bereikbaarheid van Zoetermeer en de verbinding met de regio. Het station is bovendien een uitstekende aanjager voor de verdere ontwikkeling van de stad. Het station is een pionier in dit gebied en een bijzonder uitnodigende toegang tot de stad.”

Gerelateerde berichten