The Opening of Atlas TU/e

25 March, 2019

The renovated main building of Eindhoven University of Technology (TU/e), Atlas, has officially been opened on the 21st of March. By combining state-of-the-art materials with optimal reuse, the robust Atlas building dating from the sixties is transformed into a light and energy efficient university building by Team V Architecture, Van Rossum, Valstar Simonis and Peutz. It is now one of the most sustainable education buildings in the world.

Ambitious Renovation

The renovation of Atlas is part of a large-scale renewal of a previously rather closed-off TU/e Campus into an open Science Park of international allure. Due to cultural-historical value, TU/e decided to renovate the Atlas building. Built in 1959-1963, the building was originally designed by architect S.J. van Embden. The building was in need of renewal and did not meet the current quality requirements in terms of design, installations and functionality. It now houses lecture rooms and study areas for two faculties, a restaurant, exhibition space and work spaces for several service departments and the Executive Board. Atlas is the first renovated education building in the Netherlands to gain the highest BREEAM sustainability score ‘Outstanding’ and, in 2017, won an International BREEAM Award.

Red Connector

The most striking spatial intervention is formed by the new central red staircase, which zigzags from the ground floor, through the concrete construction, to the top of the building. The staircase follows as many existing voids in the concrete floors as possible, therefore the structural impact is cleverly limited. All shared facilities, such as the lecture halls and practical rooms, are positioned alongside the red staircase. It makes this seemingly simple intervention the new heart of the building. The staircase connects the campus to the two faculties which are housed on either sides of the building.

Hi-tech facade

A particularly special design element is the new curtain wall consisting of highly insulating triple glazing with interior sun blinds with a hi-tech coating. The facade is designed to keep the heat out during the day and provide extra insulation at night. By using state-of-the-art materials this ‘simple’ curtain wall with lowered sun blinds equates to the thermal values of an insulated cavity wall. Equally special is the building’s ‘night flush’. During summer nights the floor-to-ceiling windows slide outwards to cool and naturally ventilate the building.

Living Lab

To achieve the high ambitions regarding sustainability the design-team worked closely with researchers from the Intelligent Lighting Institute of TU/e. The building acts as a Living Lab for research on innovative and sustainable technologies. The whole building is equipped with smart and efficient LED lighting, configured at a relatively low light level condition: the implemented Smart Energysaving Light (SEL) system. It is an open system which allows new, project-specific applications to collect data for academic research and reduce energy use. Users can adjust the light settings or room temperature themselves through an app, or make reservations for a meeting room. Partly due to the use of this smart building system for research, Atlas is regarded as an international example of sustainable renovation and innovation.

Total Design

The design for Atlas, with a gross floor area of 41.500m², has been created by Total Engineer ‘Team RSVP’. Team RSVP is an integral and multidisciplinary design team consisting of Team V Architecture (architect), Van Rossum (construction engineer), Valstar Simonis (building installations engineer) and Peutz (building physics engineer and sustainability expert). Team V was responsible for both the interior and architectural design.

Two New Renovations

Eindhoven University of Technology has been working on a large-scale renewal of the campus for several years now. Recently it has been published that Team V Architecture has been selected as the architect for the renovation of two more campus buildings – also originally designed by Van Embden – ‘Laplace’ (1972, 12.000 m2) and ‘Gemini’ (1974, 34.000 m2).

More images of Atlas >

Related Posts