Rotterdam Centraal Station*

Stationsplein, Rotterdam, Nederland

De krachtige vorm van Rotterdam Centraal Station staat symbool voor de manier waarop een antwoord is gegeven op een in vele opzichten complexe opgave. Dit project is gemaakt in samenwerking met twee andere ontwerpbureaus (Benthem Crouwel en West 8), in opdracht van meerdere partijen. De metamorfose van het station en het stationsgebied heeft plaatsgevonden terwijl treinen, metro’s, trams en bussen gewoon bleven rijden en er honderdduizend reizigers per dag verkeerden.

Achter de grote stationshal ligt een overkapping van 28.000 vierkante meter, die alle sporen overdekt en het station niet alleen allure geeft maar ook een duidelijke signatuur.

In Rotterdam Centraal komt de Europese reiziger Nederland binnen en stappen Neder­­landse reizigers Europa in. Het nieuwe station is daarom niet alleen groter en overzichtelijker dan het oude, maar heeft ook een inter­natio­nale uitstraling, passend bij de HSL-aansluiting en de hoge stedenbouwkundige ambities van Rotterdam. Het station meet zich in efficiëntie, capaciteit, comfort en allure aan de centrale stations in Madrid, Parijs, Londen en Brussel.

* Opgeleverd bij Team CS, een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban Design & Landscape Architecture.