Atlas TU/E

Den Dolech, Eindhoven, Nederland

Door optimaal hergebruik te combineren met state-of-the-art materialen is Atlas, het stoere TU/e hoofdgebouw uit de jaren zestig, getransformeerd tot een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Het voormalig hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven, ontworpen door S.J. van Embden, had een van de eerste vliesgevels van Nederland. De opdrachtgever ging er aanvankelijk van uit dat het gebouw helemaal gestript zou worden en dat de onderbouw nauwelijks zou worden aangepast. Door toch de stalen gevelconstructie te behouden, de tussenvloeren te hergebruiken en de ruimtelijkheid van de onderbouw terug te brengen, is de architectonische kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp behouden en opnieuw te ervaren.

RODE TRAP – Met de renovatie is de ruimtelijkheid van de centrale hal – door Van Embden de kathedraal genoemd – hersteld. De meest opvallende ingreep in deze door een imposante betonnen tafelconstructie bepaalde hal is de toevoeging van de rode trap, die tot bovenin de hoogbouw zigzagt. Alle gedeelde voorzieningen, zoals de collegezalen en studieruimtes zijn rond deze trap gepositioneerd. De trap is de verbindende factor tussen de twee faculteiten die aan weerszijden van de trap zijn ondergebracht, elk in een kop van het gebouw.

HI-TECH VLIESGEVEL – Op basis van de bestaande staalconstructie is een nieuw vliesgevel ontworpen die de isolatiewaarde van een bakstenen spouwmuur evenaart en de transparantie van de oorspronkelijke gevel behoudt. Op koude winternachten laat het gebouwbeheersysteem de reflecterende binnenzonwering zakken, zodat de gevel een extra isolatielaag krijgt. Op zwoele zomernachten opent het systeem de ramen, zodat het gebouw wordt doorspoeld met frisse lucht. De toepassing van parallelle uitzetramen zorgt ervoor dat het strakke gevelbeeld behouden blijft, ook wanneer de ramen open staan. De verticale vinnen op de gevelstijlen zorgen voor doorvalveiligheid, accentueren de interne organisatie met dubbelhoge ruimtes, en brengen dynamiek en diepte in het gevelbeeld.

LIVING LAB – Het gebouw heeft een ‘Smart Energysaving Light’ systeem, dat het mogelijk maakt om met een smartphone voor elke werkplek onder meer het licht aan te passen. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksgroepen van de Technische Universiteit, die het gebouw als in situ lab gebruiken, onder meer voor onderzoek naar het effect van licht op winterdepressie. Atlas heeft een BREEAM Outstanding oplevercertificaat en behoort daarmee tot de duurzaamste gebouwen ter wereld.