a.s.r. wint Nederlandse Bouwprijs 2017

7 februari, 2017

Het duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht heeft De Nederlandse Bouwprijs 2017 gewonnen. De prijs werd op 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op de Nederlandse Bouwbeurs. Architect Jeroen van Schooten nam de prijs in ontvangst, samen met Do Janne Vermeulen, Irène Horvers en Job Stuijt van Team V en Iris Oort en Fiona van ‘t Hullenaar van a.s.r..

Genomineerden

Het project pakte de winst in de categorie Gebouwen. De andere genomineerden in deze categorie waren De Hoge Raad der Nederlanden (KAAN Architecten), Het 4e Gymnasium (Paul de Ruiter) en skinnySCAR (Boterman & G. Huisman).

De Bouwprijs

Stichting De Nederlandse Bouwprijs reikt sinds 1991 deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. De stichting wil de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren.

Juryrapport

Het beoordelingskader werd dit jaar gevormd door de 3 P’s: People, Planet, Profit. Het gebouw van a.s.r. scoort hier goed op; het is enorm verduurzaamd en er is sterk ingezet op het creëren van een gezonde en prettige werkomgeving. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd. De jury, voorgezeten door prof. dr. ir. Anke van Hal, noemt het een sterke troef dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw elders in de stad. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt en uiterst duurzaam uitgevoerd. “Het is bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt.”

Gerelateerde berichten