Y-Towers Overhoeks

Overhoeksplein, Amsterdam, Nederland

Y-Towers in Amsterdam-Noord is een mixed-use complex met 250 woningen, een congreshotel met zalencomplex voor 4.000 personen, een wellness center met zwembad en meerdere restaurants en bars. De grote omvang en complexiteit van het programma komen samen in een overzichtelijk, helder en evocatief gebouwontwerp.

TWEE TORENS – De Y-Towers maken onderdeel uit van een ensemble van zes wolkenkrabbers op de noordelijke IJ-oever. Elke toren heeft een eigen karakter. Ook de twee Y-Towers verschillen in architectuur, al vormen ze, verbonden door een gemeenschappelijke plint, samen één gebouw. De hoteltoren is met 110 meter de hoogste van het ensemble. Deze heeft een ingetogen, strakke vormgeving met een verticale geleding en is bekleed met gepolijste antracieten natuursteen. De woontoren van 101 meter is qua architectuur expressiever met de verspringende horizontale banden van zandkleurige natuursteen. De variatie in woningtypen komt tot uitdrukking in de balkons die onregelmatig zijn verspreid over de gevel. Beide torens hebben een eigen voet, zodat zij ook op straatniveau als afzonderlijke gebouwen ervaren worden.

PUBLIEKE PLINT – De plint ligt als een transparant derde gebouw tussen de twee Y-Towers in. De publieke functies, waaronder twee bars, het restaurant, de zalen en de hotellobby, zijn zichtbaar vanaf de straat. De twee grote zalen hebben een losse inrichting en een geluiddichte doos-in-doos constructie en zijn daardoor geschikt voor uiteenlopende evenementen zoals congressen, banketten en popconcerten. Een atrium biedt toegang tot de hotellobby en het zalencentrum. Het dak van het atrium heeft ruitvormige ramen met geïntegreerde verlichting, wat zowel overdag als ’s avonds een interessant beeld oplevert.

COMPLEXE EENVOUD – Ondanks de complexiteit van het programma kenmerkt het ontwerp zich door een schijnbare eenvoud. De hoteltoren heeft heldere plattegronden met een simpele, repeterende constructie. Elke verdiepingsgang loopt aan één kant door tot de gevel waardoor er altijd daglicht en uitzicht zijn. De gangramen tekenen als verticale glasstroken scherp af in de strakke gevel en geven de toren een slank silhouet. De techniek voor de zalen is niet op het dak van het plintgebouw geplaatst maar op de verdieping tussen de zalen en het wellness centre. Hierdoor kon het volledige dak worden benut voor daktuinen. Eén daarvan is voor gemeenschappelijk gebruik door de bewoners van het gebouw en één is via het welness center toegankelijk voor hotelgasten en ander publiek.