Haut

Korte Ouderkerkerdijk, Amsterdam, Nederland

Het kavel van HAUT aan de Amstel ging bij de verkoop niet zonder meer naar de hoogste bieder. De gemeente Amsterdam liet zowel architectonische kwaliteit als duurzaamheid in het bod meewegen. Het geselecteerde plan is een houten woontoren van 21 verdiepingen, één van de hoogste houten gebouwen ter wereld. Het innovatieve project draagt eraan bij om hout als constructief bouwmateriaal wereldwijd opnieuw op de kaart te zetten.

DUURZAAMHEID –  In tegenstelling tot beton en staal wordt bij de productie van hout netto geen CO2 uitgestoten. In hout ligt juist CO2 opgeslagen. Bovendien is hout hernieuwbaar wanneer het wordt gewonnen uit duurzame productiebossen. Ook op andere fronten is HAUT een voorbeeld voor innovatieve duurzaamheid. Het gebouw is uitgerust met zonnepanelen op het dak en in de gevel, een koude-bron in de bodem, sensor-gestuurde installaties met lage-temperatuur vloerverwarming- en koeling, nestkasten voor vogels en vleermuizen, laadpunten voor elektrische deelauto’s en een daktuin met regenwateropslag.

HYBRIDE HOUTBOUW – De draagstructuur van HAUT is gemaakt van kruislaaghout (cross-laminated timber, CLT*). De panelen worden off-site geprefabriceerd, wat leidt tot een afvalarme productie en een snelle en schone montage ter plaatse. Er is geen standaard regelgeving voor hoogbouw in hout. Het ontwerpteam stak daarom extra tijd en aandacht in technische innovatie en veiligheid. De vloeren en wanden zijn van hout, maar een volledig houten constructie is in waterrijk en winderig Amsterdam niet mogelijk. Daarom zijn de fundering, kelder en liftkern uitgevoerd in beton.

HAUTE ARCHITECTURE – Een voordeel van een houten constructie is de hoge mate van aanpasbaarheid, wat op maat gemaakte ‘haute architecture’ mogelijk maakt. In de prefabricage van CLT-panelen zijn gemakkelijk variaties aan te brengen, wat de eerste kopers keuzevrijheid biedt in de grootte van hun appartement, het aantal verdiepingen, de lay-out van de plattegronden en de plaatsing van dubbele hoogtes, loggia’s en balkons. In tegenstelling tot de meeste houten gebouwen zijn alleen de binnenmuren van HAUT dragend, waardoor grote kamerhoge ramen in de gevel mogelijk zijn. Het onregelmatige patroon van balkons en de uitgesproken, dubbele hoge ruimtes met uitzicht op de Amstel maken de architectuur van HAUT opvallend onderscheidend.

* Als je meer wilt weten over CLT, kijk dan de aflevering ‘Houtbouwers’ van VPRO Tegenlicht.