Laplace Education Center TU/e

De Zaale, 5612 AZ Eindhoven, Nederland

Laplace, het voormalige Rekencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven, wordt getransformeerd tot een campusbreed ‘Education Center’, met een eigen plek voor het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI). Het gebouw is voor de TU/e zowel architectonisch als cultuurhistorisch van waarde. Vanwege de functieverandering en de verouderde technische en bouwkundige staat was een grootscheepse renovatie noodzakelijk. In het ontwerp zijn kenmerkende elementen en kwaliteiten van het gebouw behouden of op eigentijdse wijze teruggebracht. Het resultaat is een gelaagd ontwerp, dat zowel in de grote gebaren als de kleinste details de originele architectuur eer aan doet.

REKENCENTRUM – Het Rekencentrum werd in 1972 speciaal gebouwd voor de allereerste computers. Bijzonder is de innovatieve dubbele gevel met brede luchtspouw op de begane grond, bedoeld voor luchtverversing en vochtbeheersing in de computerruimte. Het gebouw wordt gekenmerkt door een robuuste betonnen tafelconstructie op de begane grond, met daarop een ranke verdieping van glas en staal. De begane grond blijft grotendeels intact en wordt ingericht met onderwijszalen en een ontmoetingsgebied met koffiepunt. Een nieuwe hoofdentree aan zuidkant zorgt voor een betere verbinding met de campus.

HERINTERPRETATIE – De grootste transformatie vindt plaats op de verdieping. Deze wordt gestript en voorzien van een nieuwe gevel. De originele stalen kolommen en een aantal kabinetgangwanden blijven bewaard, waardoor de originele structuur afleesbaar blijft. De kabinetgangwanden krijgen verschillende invullingen, variërend van kastenwand tot zitmeubel. Zij verdelen de werkplekken en groepsruimtes in overzichtelijke zones, zodat een rustig studielandschap ontstaat. Originele kenmerken van de gevel, waaronder de balkons met rode buisprofielen en de lamellenzonwering, keren terug in het nieuwe ontwerp, maar dan in een nieuwe, eigentijdse vorm. Zo blijft het karakteristieke samenspel tussen de robuuste onderbouw en ranke bovenbouw behouden.

PATIOSTRUCTUUR – Op de verdieping lagen oorspronkelijk de kantoren van de rekenaars, gegroepeerd rond acht open patio’s. De patiostructuur vormde een bijzondere kwaliteit, maar bleek niet verenigbaar met de huidige eisen voor energieverbruik, comfort en indelingsflexibiliteit. De patio’s worden overkapt, waarbij de middelste vier patio’s worden overdekt door één grote kap die hoger ligt dan de rest van het dak. Zo ontstaat een royale, representatieve ruimte midden in het gebouw, die met een vide wordt verbonden met het ontmoetingsgebied op de begane grond. In een innovatietraject met de TU/e onderzoeksgroep Innovative Structural Design wordt parallel aan het ontwerptraject onderzocht of de kapconstructie kan worden uitgevoerd in biobased hennepcomposiet. Zo krijgt ook het innovatieve karakter van het gebouw een tweede leven.