Gemini TU/e

GEMINI-Zuid, Eindhoven, Nederland

Uitgangspunt bij het renovatieontwerp voor universiteitsgebouw Gemini op de TU/e zijn de karakteristieke architectuur en de unieke ruimtelijke opzet met verschillende verdiepingshoogtes voor onderzoek en kantoren. Gemini is in de jaren zeventig door architect en stedenbouwkundige S.J. van Embden specifiek voor de faculteit Werktuigbouwkunde ontworpen. Het gebouw bestaat uit twee delen; een laag werkhallengebouw en een hoog onderwijsgebouw. Het tweeling-gebouw omvat onderwijs- en onderzoekvoorzieningen, waaronder enkele trillingsvrije laboratoria.

Het ontwerp van de nieuwe gevel blijft dicht bij het oorspronkelijke gevelbeeld, dat aan de zuidkant wordt gekarakteriseerd door zonwerende balkons en aan de noordkant door een strakke vliesgevel. Aan de noordkant van het gebouw wordt een brede trap over het bestaande trafo-huis gelegd. De ingreep verbetert in één klap de uitstraling van de publieke ruimte en geeft het gebouw een tweede uitnodigende entree die direct toegang verschaft tot de eerste verdieping, het hoofdniveau van Gemini.

Voortbouwend op het oorspronkelijke ontwerp wordt de eerste verdieping ingericht met een ‘straat’ waarlangs het restaurant, de onderwijszalen, labs, practicumruimtes en studieplekken komen te liggen. De straat takt aan op het loopbruggensysteem van de TU/e Campus. Zo ontstaat de mogelijkheid algemene voorzieningen campusbreed in te zetten. Hoger in het gebouw krijgen de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Techniek beide hun eigen domein. * Gemini is niet het enige gebouw op de TU/e campus waar Team V aan werkt. Gelijk met Gemini is de renovatie van Laplace gestart. De renovatie van Atlas wordt binnenkort afgerond.