Clubhouse Boompjes

Boompjes, Rotterdam, Nederland

Op een dijk tussen de Maas en de Scheepmakershaven in Rotterdam, aan de drukke centrumring, ligt het plot van Boompjes 60-68: twee woontorens van 70 en 100 meter hoogte. Het is één van de negen recente hoogbouwprojecten waarmee dit gebied wordt getransformeerd tot een diverse en high density stadswijk.

VOLUMEOPBOUW – Oorspronkelijk was op deze locatie één langgerekt gebouw voorzien met één hoogteaccent. Het gebouw zou vanaf de zevende verdieping bijna twee keer zo diep worden, wat veel daglicht zou wegnemen van de verdiepingen daaronder. In plaats daarvan is het volume opgeknipt in twee torens. Een sterk argument hiervoor is dat er zo meer hoekappartementen kunnen worden gerealiseerd, wat meer woonkwaliteit oplevert. Door de torens in kleine stappen te laten toenemen in de diepte en afnemen in de breedte ontstaat bovendien een eleganter en lichter geheel. Tussen de torens bevinden zich daktuinen, waarvan de grootste voor gemeenschappelijk gebruik is. De detaillering van de gevels, bekleed met twee tinten champagnekleurig aluminium, benadrukt de stapeling van volumes.

TWEE KADES – De torens grenzen aan de Maaszijde aan de drukke S100-stadsring. Aan deze kant is het gebouw voorzien van een dove gevel en zijn de buitenruimtes uitgevoerd als loggia. Aan de noordkant ligt de rustige Hertekade, een volle verdieping lager dan de Boompjes. Een publieke doorgang tussen de twee torens zorgt voor een extra verbinding tussen de twee niveaus. Op de hoeken van de levendige plint liggen split level winkels met een entree en een transparante gevel aan zowel aan de Boompjes als de Hertekade.

STAD VAN DE TOEKOMST – Clubhouse Boompjes biedt nieuwe woonvormen en een vernieuwend shared mobility concept. Een deel van de appartementen wordt ingericht als friendswoningen, die twee of drie vrienden kunnen delen, ieder met een eigen huurcontract. De woningen bestaan uit twee of drie gelijkwaardige slaapkamers met eigen badkamer, en een gedeelde woonkamer en keuken. Alle bewoners kunnen straks beschikken over een gedeeld elektrisch wagen- en fietspark. Clubhouse Boompjes is hiermee een voorbeeld voor de toekomst van het wonen in de stad.

Projectwebsite: https://www.clubhouseboompjes.nl/