Zuidasdok en HAUT genomineerd voor WAF Awards 2018

26 juni, 2018

De projecten Zuidasdok – nieuw openbaar vervoer-hub in Amsterdam, en HAUT – de tot noch toe hoogste houten hybride woontoren ter wereld met 21 verdiepingen in Amsterdam – staan beide op de shortlist voor de World Architecture Festival (WAF) Awards 2018.
Zuidasdok is genomineerd in de categorie ‘Infrastructure- Future Project’ en HAUT in de categorie ‘Residential – Future Project’.

Zuidasdok is een project van Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam om de bereikbaarheid van de Amsterdamse wijk Zuidas en het noordelijke deel van de Randstad te verbeteren. Het station wordt een compact en hoogwaardige openbaar vervoershub waar alle vormen van modaliteit samenkomen. Zuidasdok wordt gerealiseerd door aannemerscombinatie ZuidPlus, een combinatie van de bedrijven Fluor, HOCHTIEF en Heijmans. Het ontwerp is van ZuidPlus Architecten, een samenwerking tussen Team V Architectuur,  ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Bosch Slabbers Tuin- en Landschapsarchitecten.

De vernieuwende houten hoogbouwconstructie en de energie-opwekkende gevels maken HAUT tot een prototype voor innovatief en duurzaam bouwen. HAUT staat voor haute couture: architectuur op maat gemaakt. Binnen een sterk en simpel gevelontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, zijn de balkons schijnbaar willekeurig in en uit geschoven. De houten plafonds van de balkons en de grote overstekken op de puntige hoek aan de Spaklerweg maken HAUT’s architectuur expressief en beeldbepalend. HAUT won eerder dit jaar ook de BREEAM International Award 2018.

Het World Architecture Festival wordt eind november dit jaar in Nederland gehouden in de RAI, Amsterdam. Tijdens het festival worden de winnaars bekend gemaakt.

Gerelateerde berichten