Total Engineering Renovatie Hoofdgebouw TU/e

6 november, 2014

De Total Engineering voor de renovatie van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven is gegund aan de combinatie Team RSVP, bestaande uit Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Het Hoofdgebouw wordt gerenoveerd tot een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Het wordt een uitnodigende campusentree en een etalage van innovatie en techniek.

Het Hoofdgebouw is in de jaren zestig ontworpen door architect en stedenbouwkundige Van Embden en vormt een belangrijke schakel in het ensemble van de TU/e-campus. Hoewel architectonisch van hoge kwaliteit, is het gebouw sterk verouderd qua comfort en duurzaamheid. Door de bestaande kwaliteiten te combineren met state-of-the-art materialen en technieken kan het gerenoveerde gebouw in potentie een BREEAM-NL Outstanding certificaat halen. Half januari wordt gestart met het strippen en saneren van het gebouw. In 2018 zal het vernieuwde Hoofdgebouw in gebruik worden genomen

Gestript

De uitgangspunten voor de winnende ontwerpvisie waren optimaal hergebruik van de bestaande constructie, maximale toetreding van daglicht en het voorkomen van energetische verspilling. Het gebouw, met 16 bouwlagen en een vloeroppervlak van ruim 44.000 m², wordt gestript en voorzien van nieuwe energiezuinige installaties en een vliesgevel van super isolerend glas.

Rode loper

In de ontwerpvisie wordt centraal in het gebouw een nieuwe, verbindende trap voorgesteld die vanuit de zogeheten rode loper (het campus-brede verbindende loopbruggensysteem) onregelmatig en zigzaggend naar de bovenste verdieping loopt. Langs de trap liggen zalen, labs en ontmoetingsplekken; onderwijs en onderzoek worden er zichtbaar en met elkaar verbonden.

Na de renovatie zal het gebouw onderdak bieden aan de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences, het College van Bestuur, de University Club en acht ondersteunende diensten.

Ga naar de projectpagina >

Gerelateerde berichten