TEAM V PRESENTEERT EERSTE MONOGRAFIE: ARCHITECTURE & ARGUMENT

26 september, 2019

Team V Architectuur bestond in oktober 2019 25 kwartalen, ofwel zes-en-een-kwart jaar. In minder dan zeven jaar heeft Team V een indrukwekkende hoeveelheid werk gecreëerd en is het bureau uitgegroeid van kleine onderneming naar één van de grotere, gevestigde architectenbureaus van het land. Genoeg reden om het 25-kwartalig jubileum aan te grijpen voor de presentatie van Team V’s eerste monografie: Architecture & Argument.

Het boek Architecture & Argument is ontworpen door grafisch vormgever Joost Grootens, wiens werk wordt gekenmerkt door een rationele stijl en categorische systematiek. Ingeleid door een essay van architectuurcriticus Hans Ibelings, geeft het boek een chronologisch overzicht van het werk van Team V. Elk project is voorzien van een informatief tekeningenkatern en filmisch in beeld gebracht door fotograaf Jannes Linders.

Argumentatie

Het boek toont de grote formele en typologische diversiteit van het werk van Team V, die volgens Ibelings zowel verfijnd is in het elegante uiterlijk als in de onbetwistbare logica. Aan de hand van de argumentatieleer betoogt Ibelings in zijn essay hoe het werk van Team V wordt aangedreven door een rationele argumentatie om in elke omstandigheid de optimale oplossing te vinden.

Architectuur

Deze rationele, beargumenteerde aanpak leidt in elk project tot unieke oplossingen. Toch keren bepaalde motieven herhaaldelijk terug, zoals het gebruik en de manipulatie van daglicht en reflectie; het creëren van diepte met patronen en reliëfs; het expressieve gebruik van structurele elementen; en de opvallende rol van trappen en treden. Elf beeldcollages verbeelden deze motieven, die gekoppeld aan de projecten, samen het architectonische handschrift van Team V bepalen.

Architecture & Argument is uitgegeven door Hatje Cantz (Berlijn). De officiële boekpresentatie vindt plaats op 3 oktober 2019. Het boek is nu al te bestellen via Architectura & Natura en kost €48,50 in de losse verkoop.

Gerelateerde berichten