Team V ontwerpt nieuw stuk stad in Arnhemse creatieve wijk Coehoorn

18 februari, 2022

Kiek Duirdan! Zo heet het plan voor een nieuw stuk stad in de Arnhemse wijk Coehoorn dat Team V Architectuur ontwerpt in opdracht van Schipper Bosch. De gemeente Arnhem schreef een ontwerpprijsvraag uit voorafgaand aan de verkoopprocedure van het ontwikkelplot. Vier teams dienden een plan in, waarvan het plan van Schipper Bosch en Team V als beste werd beoordeeld. De verwachting is dat de eerste bewoners het gebouw in 2024 betrekken.

Creatief Coehoorn

Kiek Duirdan! ligt ingeklemd tussen de Du Soleilflat, twee stadsvilla’s en het nieuwe Coehoorn Park. De komende jaren transformeert de wijk Coehoorn tot een aantrekkelijke woonwijk met veel ruimte voor creatieve bedrijvigheid en cultuur. De wijk maakt deel uit van de creatieve verbindingsroute tussen Museum Arnhem, ArtEZ en de binnenstad. Kiek Duirdan haakt aan op dit creatieve en stedelijke netwerk van Arnhem. Dwars door het plot loopt een nieuwe groene wandelroute, die zorgt voor een prettige voetverbinding tussen Arnhem Centraal en de binnenstad. Twee royale toegangspoorten met lichtkunstwerken bieden toegang tot het binnenterrein, waar de stadsroute wordt geflankeerd door creatief-culturele functies, zoals bijvoorbeeld een muziekschool en een leescafé.

Twee gezichten

Aan het Nieuwe Plein, een drukke verkeersader, komt een woongebouw van twaalf verdiepingen met een stedelijke uitstraling: bakstenen gevels, grote ramen en geluidsluwe loggia’s in een strak gevelstramien. Aan het Coehoorn Park is de bebouwing met drie tot vijf verdiepingen juist laag gehouden. Hier komen bijzondere atelier- en werkwoningen met grote dakterrassen. Aan het binnenhof en het Coehoorn Park krijgen de gebouwen houten, deels begroeide gevels. De groene uitstraling van het binnenterrein wordt versterkt door de weelderige daktuin, die alleen toegankelijk is voor bewoners. Zo ontstaat een levendig en groen binnengebied met doorzichten naar het Coehoorn Park, waar zowel nieuwe bewoners als de bewoners van de galerijflat van profiteren. In totaal komen er 45 woningen in het complex, waarvan 11 sociale huurwoningen en 7 atelier- en werkwoningen.

Het plan kwam tot stand in samenwerking met Schipper Bosch, Team V Architectuur, DGMR, Bouwbedrijf Karbouw, landschapsarchitect Chris Pluymakers en VIC Landscapes.

Gerelateerde berichten