Team V ontwerpt houten hoofdkantoor voor DPG Media

15 september, 2020

Team V Architectuur ontwerpt voor DPG Media een nieuw Nederlands hoofdkantoor op het Amstel Business Park in Amsterdam. Het hout-hybride kantoorgebouw biedt een gezonde, duurzame werkomgeving voor onder andere de redacties van Het Parool, De Volkskrant, Trouw, NU.nl en Qmusic.

Met het nieuwe hoofdkantoor creëert DPG Media een journalistieke hub op het Amstel Business Park Zuid. Naast redactiekantoren en opnamestudio’s omvat het gebouw testlabs, vergaderzalen, restaurants en een evenementenlocatie met een terras aan de Duijvendrechtsevaart. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op het huidige parkeerterrein naast de drukkerij van het mediahuis aan de Joan Muyskenweg, zodat alle Nederlandse dagbladen, weekbladen, radiozenders en online media van DPG Media straks samen onder één dak werken.

Een gezond en duurzaam kantoorgebouw

Met het gebouwontwerp wordt sterk ingezet op een duurzame, gezonde werkomgeving, met veel daglicht, meerdere groenvoorzieningen op, in en rond het gebouw en voldoende ruimte voor creatieve interactie én geconcentreerd werken. Een groot deel van de constructie, waaronder de kolommen en plafonds, wordt uitgevoerd in hout. Architect Do Janne Vermeulen: “Bouwen met hout zorgt niet alleen voor een lagere CO2-uitstoot, maar hout draagt ook aantoonbaar bij aan het welzijn van gebruikers. Het is fantastisch dat we na woontoren HAUT nog een groot hout-hybride gebouw kunnen ontwerpen. Hopelijk zetten we hout als bouwmateriaal nu definitief op de kaart en inspireert het project andere opdrachtgevers om voor hout te kiezen.”

Pionieren in Werkstad Overamstel

Amstel Business Park Zuid transformeert de komende jaren geleidelijk van traditioneel bedrijventerrein naar gemengd stedelijk gebied – Werkstad Overamstel – met meer ruimte voor werken en voorzieningen als een hotel en horeca. Het hoofdkantoor van DPG Media brengt nieuwe, aansprekende functies naar het gebied en zet de toon voor verdere ontwikkelingen. Het gebouw bestaat uit drie geschakelde bouwdelen op een doorlopende plint van groene terrassen. De keramische gevelpanelen zijn lokaal geproduceerd van natuurlijke materialen. De azuurblauwe tegels met verschillende reliëfpatronen geven het gebouw op een bescheiden manier karakter en glans. De vloeiende vormen, het kleurige keramiek en de groene terrassen vormen een belangrijke stap in de transformatie van het nu nog ruwe en stenige industriële bedrijventerrein.

Het nieuwe kantoor van DPG Media wordt ontwikkeld door Being. Het ontwerpteam bestaat uit Team V Architectuur, Arup, DELVA, SkaaL en DGMR. Naar verwachting neemt DPG Media het nieuwe kantoor in 2023 in gebruik. De start van de bouw staat gepland voor begin 2021.

Gerelateerde berichten