Team V Architectuur maakt renovatie-ontwerp Gemini en Laplace voor TU/e

19 februari, 2019

Het renovatieontwerp van universiteitsgebouwen ‘Gemini’ en ‘Laplace’ is gegund aan Team V Architectuur, Royal HaskoningDHV en DGMR, een samenwerkingsverband genaamd TW-IN. De twee projecten zijn gelijktijdig maar afzonderlijk van elkaar aanbesteed als Total Engineering opgave. In januari 2019 maakte de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bekend dat TW-IN voor beide projecten de winnende inschrijving heeft gedaan. Team V Architectuur is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het gerenoveerde hoofdgebouw ‘Atlas’, dat op 21 maart feestelijk wordt geopend.

Respectvolle renovaties
Gebouw Gemini wordt grootschalig gerenoveerd om te voldoen aan de ambities van de TU/e op het gebied van duurzaamheid, techniek, onderwijs en onderzoek. Het behoudt zijn huidige functie als thuisbasis voor de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Techniek. Het gebouw Laplace, het voormalige Rekencentrum, wordt getransformeerd tot campusbreed ‘Education Center’ met onderwijszalen en studiewerkplekken voor studenten van alle faculteiten. Beide projecten worden respectvol gerenoveerd naar nieuwbouwniveau, waarbij wordt gestreefd naar een BREEAM Excellent certificaat voor duurzaamheid.

Connectie ‘Laplace’ en ‘Gemini’
De gebouwen Laplace (1972, 12.000 m2) en Gemini (1974, 34.000 m2) zijn ontworpen door architect en stedenbouwkundige S.J. van Embden als onderdeel van de tweede bouwfase van de TU/e-campus. In de winnende visie van Total Engineer TW/IN krijgen Gemini en Laplace beide een nieuwe entree aan de kant van De Zaale, de hoofdontsluitingsroute van de campus. Gemini, dat momenteel met de rug naar De Zaale staat, krijgt hiermee een tweede voorkant richting Laplace, zodat tegelijkertijd de connectie tussen Laplace en het campushart op Groene Loper wordt verstevigd.

TW-IN op de TU/e campus
De Technische Universiteit Eindhoven is al enkele jaren bezig met een grootschalige vernieuwing van de campus. De teamleden van TW-IN zijn geen onbekenden voor de TU/e. Team V Architectuur is als architect verantwoordelijk voor het ontwerp van het onlangs gerenoveerde Atlas gebouw, dat op 21 maart 2019 wordt geopend. Atlas is een van de duurzaamste gerenoveerde onderwijsgebouwen ter wereld en winnaar van de International BREEAM Award 2017 (categorie ‘Education & Healthcare’).
Royal HaskoningDHV en DGMR maakten deel uit van het ontwerpteam voor het energiezuinige gebouw Flux uit 2015, dat met een loopbrug verbonden is met Gemini. Royal HaskoningDHV als adviseur voor het Programma van Eisen, begeleiding van de eindgebruikers en het project management en DGMR als adviseur bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid.

Bekijk het ontwerp voor Gemini >

Gerelateerde berichten