Rotterdam Centraal Station wint Daylight Award 2014

23 september, 2014

Rotterdam Centraal Station heeft de Daylight Award 2014 gewonnen, die maandag 22 september werd uitgereikt door Stichting Living Daylights. Jeroen van Schooten mocht de prijs namens Team CS in ontvangst nemen tijdens het congres Licht 2014 in het Haagse Congresgebouw World Forum. Team CS is een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8.

De jury vond vooral de sequentie van ruimten bijzonder; de entreehal, de transferhal en de perronoverkapping kennen ieder hun eigen vorm van daglichttoetreding. Rotterdam Centraal Station scoort daarnaast als hoogste op het criterium locatie en gebruik: “De reiziger kijkt op veel plekken door het hele station en kan zich prima oriënteren. Het daglicht vergezelt hem bij al zijn bewegingen en is letterlijk leidraad; naar binnen, naar buiten en door het gebouw heen. (…) Het voelt daarbij overal veilig en biedt een meer dan waardige entree tot de stad, regio en Nederland,” aldus de jury.

De andere genomineerden waren Onderwijscentrum Erasmus MC van KAAN Architecten, het Erasmus Paviljoen van Powerhouse Company (i.s.m. De Zwarte Hond), Het Nieuwe Rijksmuseum door Cruz y Ortiz Amsterdam BV (ism Van Hoogevest Architecten) en Turnzaal Nieuw Welgelegen van NL Architects.

Onlangs won Rotterdam Central District ook al de NRP Gulden Feniks 2014 in de categorie gebiedstransformatie en de Steden in Beweging Award 2014. Rotterdam CS is ook genomineerd voor de Nationale Staalprijs, de Houtarchitectuurprijs en de Dutch Design Award.

Foto 2: Leon van Woerkom

 

Gerelateerde berichten