Van der Zwan en ZN*

Hellingweg 5, Den Haag, Nederland

Na een brand wilde vissersbedrijf Van der Zwan & Zn een nieuw pand laten bouwen op de plaats waar het familiebedrijf ​​sinds 1888 had gestaan – op een landtong in de Scheveningse haven. Het moest een gebouw worden zonder brandbare materialen, dat recht doet aan de door water omringde locatie en het robuuste imago van het bedrijf uitstraalt.

FUNCTIONEEL – Het gebouw heeft een functionele vormgeving. De betonnen voet omvat een inspectieruimte waar de vis wordt gecontroleerd en een opslag voor scheepsonderdelen. Daarboven ligt een glazen ‘doos’ voor het kantoor en de kantine, waar rondom van het uitzicht kan worden genoten. Dankzij de dubbelhoge entreehal met een open trap naar de kantoorverdieping maakt het compacte gebouw, ondanks de eenvoudige lay-out, een ruimtelijke indruk.

V-KOLOMMEN – De ligging van de rederij in de haven was van grote invloed op het ontwerp en het materiaalgebruik. In de kade waar het gebouw staat was een traditionele paalfundering niet mogelijk. Het gebouw wordt daarom gedragen door acht betonnen V-kolommen, zodat de krachtsafdracht kon worden opgevangen door slechts twee funderingskokers. De draagconstructie ligt volledig aan de buitenkant en geeft het gebouw een robuuste uitstraling.

WIND EN ZOUT – De materialen glas en beton bleken het best bestand tegen zoute zeelucht en brand. In de betonnen gevel zijn patronen zijn gegroefd, waar wind, zout en zand in de loop der tijd hun sporen zullen achterlaten en de gevel karakter geven. Aan de westgevel zijn vanwege de hoge windbelasting balkons met glazen windschermen ontworpen, die tevens fungeren als dubbele-huidfaçade met geïntegreerde zonwering.

* Opgeleverd bij MVSA Meyer en Van Schooten Architecten