Op Dreef studentenwoningen

Brailledreef, Utrecht, Nederland

Met een getrapt daklandschap en twee hoogte-accenten van 50 meter vormt het studentenwooncomplex Op Dreef een landmark in het vernieuwde centrum van de Utrechtse wijk Overvecht. Het ontwerp komt tegemoet aan de wens om bij de wijkvernieuwing in te zetten op wat de gemeente healthy urban living noemt.

HEALTHY – Op Dreef bestaat uit twee in elkaar grijpende, getrapte torens van zestien verdiepingen. De collectieve daktuinen, verbonden door trappen, vormen twee doorlopende routes die beginnen op de begane grond als een met hout afgewerkte uitsnede in de bakstenen gevel. Aan de getrapte route liggen collectieve studentenvoorzieningen. Centraal in het gebouw ligt een gemeenschappelijke binnenplaats met onder meer een bootcamp-track en fitnessruimte.

URBAN – Het programma van de plint slaat een brug tussen de bewoners en de buurt: een koffiebar met terras aan het water, een Italiaans restaurant, flexwerkplekken en een meeting space voor sociale en educatieve activiteiten, zoals sollicitatietrainingen. Er is een fluïde overgang tussen de verschillende functies en ruimtes in de plint, wat flexibel gebruik mogelijk maakt. Tussen de koffiebar en het lesrestaurant ligt een brede tribunetrap die gebruikt kan worden voor filmvoorstellingen en lezingen. De trap vormt tevens het startpunt voor één van de twee routes over het daklandschap.

LIVING – Op Dreef omvat naast een aantal vijf-persoons groepswoningen hoofdzakelijk kleine, zelfstandige units van circa 21 m2. Elke unit heeft een eigen badkamer, kitchenette en Frans balkon. Daarnaast beschikken de studenten over een breed aanbod aan gedeelde voorzieningen, zoals woon- en studeerkamers, wasruimtes, een fietsenstalling met deelfietsen, en per verdieping een daktuin. Het gebouw heeft een flexibele constructieve opzet, zodat indien de woningmarkt dat zou vragen, twee units kunnen worden samengevoegd tot één tweekamerappartement.