Nieuw Sparrendaal

Sparrendaalseweg 9, Vught, Nederland

Nieuw Sparrendaal, een landgoed in het zuiden van Nederland, is ontworpen met een grote aandacht voor detail, toegesneden op de specifieke wensen van de bewoners. Zij wilden ruimte hebben voor de ontvangst van gezelschappen en culturele activiteiten. Team V Architectuur ontwierp twee gebouwen: een villa om in te wonen en een paviljoen met ontvangstfunctie.

NEGEN VOLUMES – Het woonhuis bestaat uit een stevig volume bekleed met basaltplaten. Vier glazen assen doorsnijden dit blok en verdelen de plattegrond in negen ruimtes, die elk een eigen functie en karakter hebben. De transparante assen functioneren als entree, verkeersruimte en serre en leggen visuele relaties met het omringende landschap. Doordat het basalt binnen doorloopt hebben de gangen het karakter van een buitenruimte. Dit effect wordt versterkt door het langgerekte zwembad, dat uit één van de assen ontspringt.

PAVILJOEN – Het paviljoen ligt enigszins verscholen op het landgoed. De plectrum-vormige plattegrond omvat een appartement voor de opzichter en twee multifunctionele ruimtes. Het interieur is licht, eenvoudig en bekleed met natuurlijke materialen. Alle functies liggen achter bamboe wanden die kunnen worden gedraaid en verschoven, zodat verschillende indelingen van de ruimte mogelijk zijn. Hierdoor kunnen de bewoners van Nieuw Sparrendaal het paviljoen gebruiken voor diverse activiteiten; van kunstexposities tot yoga-les en van werkvergaderingen tot kleinschalige muzikale uitvoeringen.

KUNSTDe bewoners wilden op Nieuw Sparrendaal voldoende ruimte voor hun kunstcollectie. Zowel in de kamers als in de assen van het woonhuis is daarom veel wandoppervlak gerealiseerd. De liefde voor kunst gaat zo ver dat twee kunstenaars zijn uitgenodigd voor de inrichting van de eet- en studeerkamer. De studeerkamer met tweekleurige parketvloer is ingericht door Joost Van Bleiswijk met zijn stoere no screw no glue kasten van wit en geroest staal. De dubbelhoge eetkamer ingericht door Kiki van Eijk. Met ultramarijnblauwe muren en een indrukwekkende kroonluchter van wit, handgeblazen, Venetiaans glaswerk in de vorm van serviesgoed, is deze ruimte een kunstwerk op zich.