Hotel Arena

's-Gravesandestraat 51, Amsterdam, Nederland

Hotel Arena laat zien hoe een relatief bescheiden verbouwing een grote impact kan hebben op zowel gebouw als omgeving. Aanleiding voor de uitbreiding van het hotel vormde het plan van de gemeente Amsterdam om het Oosterpark op te knappen en te verdubbelen in oppervlak; hiervoor zijn privé-terreinen rond het park, waaronder die van Hotel Arena, opengesteld richting het park. Team V greep dit aan om het hotel ‘om te draaien’ en een nieuwe voorzijde aan het park te geven.

ACHTERKANT WORDT VOORKANT – Hotel Arena is gevestigd in het voormalige Sint Elisabeth Gesticht. Het voorste deel van het gebouw, met de hoofdentree, bevat sociale huurwoningen van een woningcorporatie. Het hotel was altijd bereikbaar via een secundaire ingang aan de ’s Gravesandestraat. Nu liggen daar de expeditie-entree en de hellingbaan naar de nieuwe parkeerkelder. De hotelentree is verplaatst naar de zijde van het Oosterpark. Een brede trap leidt vanuit het park naar een royaal en zonnig buitenterras en de nieuwe ingang links van de kapel. De monumentale kapel is in oude luister hersteld. Bij het weghalen van de betimmeringen van de kapel bleken de glas-in-lood ramen en originele muurschilderingen grotendeels intact.

ORIGINELE PLANNEN – Het hotel is uitgebreid met drie nieuwe vleugels; één bakstenen hotelvleugel en twee transparante paviljoens aan weerszijden van de kapel. De uitbreiding volgt de originele symmetrische plattegrond van architect A.C. Bleijs. Zijn ontwerp voor het meisjesgesticht was in 1890 slechts gedeeltelijk gerealiseerd, met wachtgevels op de plekken waar later aangebouwd kon worden. De nieuwe hotelvleugel sluit met een eigentijds baksteenpatroon aan op de baksteenarchitectuur van Bleijs.
De twee nieuwe paviljoens, met daarin een restaurant en studio’s voor meetings and events, voegen zich eveneens in Bleijs’ structuur. De kolomstructuur volgt de originele footprint, waar serres omheen zijn getrokken. De betegeling van het terras loopt binnen door.