Hoofdkantoor ASR

Archimedeslaan, Utrecht, Nederland

De strategie achter de renovatie van a.s.r was om te behouden wat goed is en te vernieuwen wat beter kan. Het jaren zeventig kantoorgebouw, een van Nederlands grootste, werd tot op het casco gestript en voorzien van nieuwe gevels, ruimtelijke vides, een ondergronds vergadercentrum en een compleet nieuw interieur. Het is haast onherkenbaar getransformeerd in een licht, groen en open kantoorgebouw. Slechts de betonnen kolommen verraden dat hier geen sprake is van nieuwbouw. Bijzonder is dat het gebouw tijdens de renovatie in gebruik bleef. Het project heeft na de oplevering een ‘BREEAM excellent’ duurzaamheidscertificaat ontvangen.

ZAAGTANDGEVEL – De west-, zuid- en oostzijde zijn voorzien van een energiebesparende dubbele klimaatgevel met geïntegreerde ventilatie en zonwering. De schuine vlakken in de zaagtandvormige gevelcassettes zorgen ervoor dat daglicht ver het gebouw in kaatst. Door het schuine glasvlak per verdieping van richting te laten veranderen, ontstaat een horizontale geleding, een verwijzing naar het oorspronkelijke gevelbeeld. Rond het datacenter, waar geen ramen nodig waren, is de zaagtandgevel ingevuld met beplanting en nestkasten voor vogels.

WINTERTUINEN – Het buitenste blad van de dubbele gevel is als een ruime jas om het bestaande gebouw heen ontworpen. Hierdoor is op verschillende plekken ruimte gecreëerd voor wintertuinen. Bij nieuwbouw zou het haast onmogelijk zijn extra ruimte en oppervlak te ontwerpen, maar in dit geval leidde het juist tot een compactere gebouwvorm en dus minder geveloppervlak en minder energieverlies. De hoogste wintertuin brengt het daglicht tot diep in het nieuwe ondergrondse vergadercentrum. Het groen maakt onlosmakelijk deel uit van het kantoorconcept en biedt een bijzondere alternatieve werkplek. Op vrijwel elke verdieping is toegang tot een dak-  of wintertuin.

VIDERANDEN – De schuine lijnen van de gevel komen overal in het gebouw terug, waaronder in de wanden van de vergaderunits, de balies, de boombakken en de garderobe. In de voorheen donkere kantoorverdiepingen zijn vides gemaakt. De eveneens afgeschuinde balustrades met geïntegreerde werkplekken zijn afgewerkt met wit, reflecterend corian, zodat het daglicht diep in gebouw valt. De onderzijde is bekleed met wit vilt voor een prettige ruimteakoestiek. Om koudeval en tocht te voorkomen is in de balustrades een verwarmingssysteem verwerkt. Het is slechts één van de voorbeelden van de integratie van architectuur, techniek en interieur.