Het Riethuis

Galgeriet 45, Monnickendam, Nederland

De nieuwe woontoren Het Riethuis in Monnickendam wordt het boegbeeld van de ontwikkelingen in de wijk Galgeriet. Vanwege de vorm, omvang (zestig woningen) en hoogte (negen verdiepingen) wordt de woontoren een opval­lend baken in het stadssilhouet. De toren krijgt de kenmerkende en herkenbare dakvorm, die verwijst naar loodsen in de omgeving. Het is een bekend lokaal archetype dat zowel iconisch als vertrouwd is. In de plint komt een in het oog springend restau­rant en andere faciliteiten.

PASSEND – Het gebouwontwerp bestaat uit een compact volume opgebouwd uit drie iconische loodsvormen, die onder een hoek op een plint zijn gepositioneerd. De hoek­verdraaiing is gebaseerd op het zo gunstig mogelijk positioneren van de woningen richting zon, uitzicht over de haven, het groen van het Hemmeland, de nieuwe wijk het Galgeriet en de histori­sche binnenstad. Daarnaast zorgt de verdraaiing voor een goede aansluiting op de omgeving. Het middelste en hoogste bouwdeel presenteert zich aan de haven. Aan de straatkant zijn de bouw­delen lager, waardoor het beter aansluit bij de omliggende bebou­wing.

SPEELS BOEGBEELD – De lichte kleuren, open balkons, de dakvorm en houten elementen geven het Riethuis een vriendelijke en warme uitstraling. De plint wordt gemaakt van gezandstraald beton, de dakkappen bestaan uit licht bronskleurig aluminium en hebben een houten binnenzijde. Het gevelbeeld is transparant, licht van kleur en gelaagd door het spel van balkons, serres met ranke kozijnen en ronde witte stalen kolommen die refereren aan scheepsmasten. De variatie aan woningtypologieën draagt ook bij aan het speelse beeld van de gevel. Het Riethuis wordt een opvallend gebouw in Monnickendam, door z’n schaal, de zorgvuldige positionering op het kavel en het materiaalgebruik.

DUURZAAM, NATUURLIJK EN COMPACT – Om de energiebehoefte te beperken, wordt de behoefte aan verwarmen en koelen terug gedrongen. Passiefhuis-principes worden toegepast, waarbij een goede oriëntatie van het gebouw essentieel is, in combinatie met een compact gebouw en goede algehele isolatie. De iconische omgevouwen dakkap vormt een zeer dikke, goed isolerende gebouwschil. Voor het minimaliseren van hernieuwbare energie zorgt de TEO (Thermische Energie uit Oppervlaktewater) installatie ervoor dat de benodigde overgebleven energie op een gasloze manier wordt voorzien, zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Daarnaast zorgen de zonnepanelen op het dak voor onder andere de verlichting. Centraal in het gebouw is een atrium, met helemaal boven in de kap een automatisch dakraam dat het atrium van daglicht en natuurlijk ventilatie voorziet. Het lichte atrium is de toekomstige ontmoetingsplek voor bewoners.