Proefopstelling kunstwerk Eliasson bij Rotterdam CS

19 augustus, 2015

Twee enorme, opblaasbare wereldbollen trokken dinsdagochtend 18 augustus de aandacht van reizigers op Rotterdam CS. Kunstenaar Olafur Eliasson maakte op het stationsplein een proefopstelling voor zijn kunstwerk ‘Kissing Earth’.

Het ontwerp bestaat uit twee opengewerkte wereldbollen, uitgewerkt in deels spiegelend een deels geel roestvrijstaal. Met behulp van twee opblaasbare exemplaren van 10 meter hoog onderzocht Eliasson hoe groot de wereldbollen moeten worden.

De meningen over het kunstwerk lopen uiteen. Veel voorbijgangers vinden de bollen te groot en zijn bang dat het kunstwerk het zicht op het station zal ontnemen. Jeroen van Schooten, die ook aanwezig was bij de proef, is het hier niet mee eens: “Ik vind het mooi. Op dit plein moet je juist voor volume kiezen. Je moet ook bedenken dat het echte kunstwerk transparant wordt. Door de oceanen kun je gewoon heen kijken.”

Als de financiering op tijd rond komt, kan het kunstwerk in het najaar van 2016 worden onthuld.

UPDATE 29 juni 2016:

Het kunstwerk Kissing Earth van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson, dat op het plein van Rotterdam Centraal moest komen staan, gaat niet door. Het college schrijft in een brief dat het niet is gelukt om de financiën rondom de twee enorme stalen wereldbollen rond te krijgen.
Bron: NRC

Gerelateerde berichten