Op stap met Team V

23 januari, 2017

Eens per jaar gaan we met het hele team van Team V op studiedag. Dan bezoeken we onze eigen en andermans projecten om inspiratie en kennis op te doen. En natuurlijk om te zien waar onze collega’s zich dagelijks mee bezig houden. Op vrijdag 13 januari was het weer zover. Met een buslading aan gele hesjes, witte bouwhelmen en zware veiligheidsschoenen gingen we op pad. Op het programma stonden dit jaar de bouwplaatsen van Het Gelders Huis en Het Nieuwe Universiteitsgebouw en de opgeleverde projecten a.s.r. en Hotel Arena.

Het Gelders Huis

De eerste stop was Het Gelders Huis in Arnhem. Tijdens de busrit was het flink gaan sneeuwen, wat mooie plaatjes opleverde. Het Gelders Huis wordt komend voorjaar opgeleverd, dus gelukkig konden we grotendeels warm en droog over de bouwplaats. Onze architecten en bouwkundigen van Het Gelders Huis namen elk een groep collega’s mee voor een rondleiding en gaven uitleg over het ontwerp en de technische uitdagingen. Eén van de bijzonderheden van het gebouw is het atriumdak van ETFE-kussens, wat met zijn uitstraling en complexiteit de gemoederen binnen in het bureau vaak bezighoudt. Na alle verhalen is het bijzonder om te zien hoe het dak er in het echt uitziet. Ook het spiegelende plafond van de onderdoorgang in de nieuwbouw gooide hoge ogen.

Renovatie Hoofdkantoor a.s.r.

Na de rondleiding op de bouwplaats van Het Gelders Huis reed de bus door naar Utrecht, zodat we het duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor van a.s.r. konden bewonderen. Het project is in juni 2016 officieel geopend en al een tijdje in gebruik. Na een heerlijke lunch in Restaurant Plato namen de collega’s van het a.s.r.-ontwerpteam ieder een groepje op sleeptouw om te vertellen over het gebouwontwerp, waaronder de vides en de spectaculaire wintertuinen. Dit renovatieproject is extra bijzonder omdat het in drie fases is opgeleverd, waarbij het gebouw door a.s.r. in gebruik bleef. Ook wat daarbij kwam kijken kwam tijdens de rondleiding uitgebreid aan bod.

Het Nieuwe Universiteitsgebouw

Na de warme ontvangst in a.s.r. wachtte ons de tochtige en regenachtige bouwplaats van Het Nieuwe Universiteitsgebouw. Gelukkig werden we enthousiast ontvangen door de aannemer (Boele & Van Eesteren i.c.m. Visser & Smit Bouw). In de bouwkeet kregen we een interessant verhaal te horen over de realisatie van de kelderbak in onderwaterbeton en hoe bij de technische uitwerking dankbaar gebruik is gemaakt van het integrale Building Information Model (BIM). Daarna kregen we een rondleiding over de bouwplaats. De meesten hadden de bouwplaats al gezien via de livestream, maar in het echt is het toch anders. Ondanks de regen was het superleuk om in het er rond te lopen en te ervaren hoe hoog het atrium werkelijk wordt en om van dichtbij te zien hoe die dunne Slimline vloeren in elkaar zitten. Doorweekt, maar vooral enthousiast en uitgelaten keerden we terug naar de bus voor onze laatste stop: Hotel Arena.

Hotel Arena

Hotel Arena in Amsterdam is voor ons bureau een bijzonder project omdat het de allereerste opdracht is op naam van Team V. Het ontwerp omvat de uitbreiding van een monumentaal pand. De nieuwe hotelvleugel is nog in aanbouw, maar inmiddels zijn al wel twee paviljoens, de gerenoveerde kapel en de nieuwe entree aan het Oosterpark opgeleverd: in oktober 2016 opende restaurant PARK de deuren. Ondanks het invallen van de avond was buiten goed te zien hoe het ontwerp meer en meer vorm krijgt. Collega’s uit het ontwerpteam gaven een rondleiding door het opgeleverde gedeelte, waarna de trotse eigenaar en opdrachtgever, Paul Hermanides, ons gastvrij ontving voor een lekker diner in één van de paviljoens; een heerlijke afsluiter van een mooie dag.

Bouwfotoalbums

Ben je benieuwd naar de voortgang van deze projecten? Op Facebook houden we regelmatig onze bouwfotoalbums bij:
Het Gelders Huis
Het Nieuwe Universiteitsgebouw
Hotel Arena

 

 

Gerelateerde berichten