KIJK en luister: Alles wat je wilt weten over HAUT en houtbouw

14 januari, 2020

Staan wij aan de vooravond van de houten eeuw? Is houtbouw de oplossing voor de klimaatproblemen? Is bouwen met hout de toekomst? Het zijn grote woorden. Nu HAUT de hoogte in gaat, staat hout volop in de belangstelling van de media. De afgelopen maanden verschenen diverse grote publicaties over HAUT en de voordelen en uitdagingen van houtbouw. Ook de kranten besteden er aandacht aan, waaronder Volkskrant en Trouw. Kijk, luister en beoordeel zelf.

Haut in KIJK Magazine: Op weg naar een houten eeuw?

In KIJK Magazine #12 (december 2019) worden al je vragen over HAUT en bouwen met hout beantwoord. Aan het woord komen houtimporteur Hugo Immink (EkoFLin), Mathew Vola en Rob Verhaegh (Arup) en Do Janne Vermeulen en Thomas Harms (Team V Architectuur). Wist je bijvoorbeeld dat Oostenrijk zulke uitgestrekte productiebossen heeft, dat de 3000 kubieke meter hout die nodig is voor HAUT binnen twee uur weer is aangegroeid?

In het artikel wordt verwezen naar twee interessante artikelen over houten hoogbouw:
The Guardian: Plyscraper city: Tokyo to build 350m tower made of wood
BBC News: ‘Plyscrapers’: The rise of the wooden skyscraper

VPRO Tegenlicht: Houtbouwers onderzoekt mogelijkheden van kruislaagshout

In de documentaire ‘Houtbouwers’ onderzoekt VPRO Tegenlicht de mogelijkheden en obstakels rond ‘kruislaaghout’, ofwel Cross Laminated Timber (CLT), waar HAUT ook van gemaakt is. Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp. Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn? Aan het woord komt onder meer de Britse architect Andrew Waugh. Zijn bureau loopt wereldwijd voorop in bouwen met CLT.

Naast de documentaire publiceerde VPRO Tegenlicht een artikelen over houtbouw, waaronder ‘10 antwoorden op de meest gestelde vragen rond houtbouw’ en ‘Deze woningcorporaties gaan (wél) voor hout’.

BNR Nieuwsradio Big Five: Houtindustrie

Het Radioprogramma Big Five op BNR Nieuwsradio stond een week lang in het teken van de Houtindustrie. Aan het woord komen verschillende experts, zoals adviseur duurzaam bouwen Mantijn van Leeuwen van NIBE en Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese Bosbouw aan de Wageningen Universiteit. Do Janne Vermeulen komt een uur lang aan het woord over bouwen met hout. Vanuit haar ervaring met HAUT vertelt zij hoe het is om hout in plaats van beton of staal als uitgangspunt voor een gebouwontwerp te nemen. Het wordt spannend als de uitzending wordt onderbroken door Premier Rutte en zijn ‘rotmaatregelen’ voor de stikstofproblematiek. Laat dit nou precies een thema zijn waar houtbouw een oplossing voor kan zijn.

Team V Architecture HAUT BNR Do Janne timber high rise architecture

Gerelateerde berichten