In gesprek met… BIM-expert João Carolino

28 augustus, 2019

Het is BIM-week bij Team V. Met lezingen, activiteiten en demonstraties wordt Team V een week lang ondergedompeld in de wereld van het Building Information Model. De drijvende kracht achter deze week is João Carolino, Team V’s BIM-expert.

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Model. Het is een methode om allerlei informatie in een digitaal 3D model te verwerken en te delen met andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan technisch adviseurs, de opdrachtgever of de aannemer. Wij werken bij Team V met Revit, maar er is ook andere software waarmee je kunt ‘bimmen’. Door de modellen te exporteren naar één gemeenschappelijk format, de IFC (Industry Foundation Classes), kunnen de modellen van verschillende partijen worden gecombineerd en op elkaar worden afgestemd. Het zorgt voor een efficiënter ontwerpproces, mede doordat ontwerpfouten sneller worden gesignaleerd.

Wat doe je als BIM-expert?

Mijn belangrijkste rol is te helpen om strategieën en protocollen te ontwikkelen, zodat iedereen binnen Team V op dezelfde manier zijn model opbouwt. Dat doe ik samen met mijn collega’s van het BIM-expertteam. Het expertteam is verantwoordelijk voor interne kennisdeling, zoals nu het organiseren van de BIM-week. We zorgen ervoor dat iedereen bij Team V een bepaald kennisniveau van onze BIM-software heeft. In tegenstelling tot mijn collega-experts werk ik niet aan één project, maar houd ik het overzicht over alle projecten. Collega’s kunnen op elk moment bij mij aankloppen met vragen over Revit en BIM. Het expertteam is ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe, slimme tools waarmee onze collega’s hun werk sneller en efficiënter kunnen doen, zodat zij meer tijd in het gebouwontwerp kunnen steken in plaats van in de software.

Wat voor tools ontwikkel je bijvoorbeeld?

Het zijn tools die specifiek zijn ontwikkeld voor ontwerpvraagstukken waar we bij Team V tegenaan lopen. Voor het project Boompjes Rotterdam hebben we bijvoorbeeld een tool ontwikkeld om de verschillende gevelelementen te tellen. De gevels van dit gebouw bestaan uit veel verschillende typen elementen, wat erg in de prijs kan lopen. De tool helpt ons het gevelontwerp te optimaliseren. Ook hebben we een tool ontwikkeld om een extreem snelle export te maken van Revit naar IFC, gespecificeerd per bouwdeel. Voordat we deze tool hadden moest je eerst een heel stappenplan doorlopen. Nu kan het met één druk op de knop en weet je zeker dat de juiste informatie per bouwdeel in het bestand terecht komt. Dat scheelt ons veel tijd.

João maakte voor het 3D model van Boompjes een gevel-optimalisatie-script.
Waarom is het nodig om eigen tools te ontwikkelen? Heeft Revit geen handige tools?

Onze eigen tools zijn zijn vaak heel specifiek. Soms is er wel iets vergelijkbaars beschikbaar, maar meestal is het efficiënter om zelf iets te ontwikkelen. Revit is hier ook op gebouwd. Met de gratis ontwikkelingssoftware Dynamo en Python kan iedereen zijn eigen tools ontwikkelen en scripts schrijven. Er is een grote online community die kennis deelt op Revit-forums. Hier ben ik vaak te vinden, op zoek naar slimme oplossingen en tips die ik kan combineren om onze eigen tools te verbeteren. Het is eigenlijk een soort hobby van me.

Dus je hebt van je hobby je beroep gemaakt?

Niet helemaal, eerder andersom. Ik ben opgeleid als architect, in Portugal. Vier jaar lang heb ik in Oostenrijk als architect gewerkt aan verschillende woningbouwprojecten, waarbij ik regelmatig tegen de beperkingen van de Revit-software aanliep. Uit frustratie ben ik mij gaan verdiepen in het ontwikkelen van eigen tools. Dat vond ik zo leuk, dat ik besloot tijdelijk te stoppen met werken om mij volledig te concentreren op de studie van Dynamo. Toen Team V een vacature had voor een bouwkundige met diepgaande kennis van Dynamo en Revit was dit voor mij buitenkans. Het leuke aan Team V is dat ze mij en het expertteam de tijd en ruimte geven om tijdens werktijd nieuwe tools te onderzoeken en te ontwikkelen. Vroeger deed ik dat in mijn vrije tijd. Team V ziet het als een investering in de toekomst van het bureau. We doen ons best om bovenop de nieuwste ontwikkelingen te zitten.

BIM Week: Workshop Augmented Reality, met op de tafel een virtueel 3D model van Hotel Chicago.
Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in BIM?

We zijn bijvoorbeeld aan het experimenteren met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR), met Enscape. Bij VR kom je in een andere, virtuele wereld, terwijl bij AR word een extra laag over onze eigen wereld gelegd. We zijn natuurlijk niet de enige, bij veel architectenbureaus wordt geëxperimenteerd met VR-brillen. Ik vind vooral Augmented Reality erg leuk. Door met je tablet of telefoon een QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld een papieren plattegrond tot leven wekken. Of je kunt in een leeg, casco gebouw gaan staan en op je tablet het toekomstige interieur zien. Voor opdrachtgevers is dit fantastisch, omdat zij direct een goed idee krijgen van de mogelijkheden van de ruimte. En voor onszelf is het natuurlijk ook erg interessant om direct het effect te zien van ons ontwerp.

Gerelateerde berichten