Het Gelders Huis wint Nationale Staalprijs

4 oktober, 2018

Het Gelders Huis in Arnhem heeft de Nationale Staalprijs 2018 gewonnen in de categorie ‘Karakteristieke stalen bouwdelen’. Dat is op 3 oktober bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag bij Tata Steel in IJmuiden. Architect Irène Horvers van Team V en constructief ontwerper Arjan Habraken van SIDstudio waren aanwezig om de prijs namens het ontwerpteam in ontvangst te nemen.

Stalen kapconstructie

Het Gelders Huis was genomineerd wegens de ingenieuze staalconstructie van de overkapping over de binnenplaats van het monumentale Huis der Provincie. De jury schrijft: “Door de contrifugale opzet van drukstangen met ledverlichting oogt de constructie eerder als designverlichting dan als een constructieve interventie. De luchtkussens en slanke dimensionering van de constructieve onderdelen in en aan de kap interrumperen geenszins met de bestaande bouw. De overkapping lijkt meer een verlate uitvoering van het oorspronkelijk ontwerp dan  een  recent  staalontwerp. Een  buitengewoon  goede  keuze  om  een  complexe tensegrity te ontwerpen in plaats van een eenvoudig balkenrooster met glaspanelen. Daarmee wordt de transformatieopgave een eer bewezen.”

Nationale Staalprijs

De Nationale Staalprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan bijzondere bouwprojecten in staal in Nederland of van Nederlandse projectpartners. De jury koos winnaars in vijf categorieën; Utiliteitsbouw, Industriebouw, Woningbouw, Infrastructuur en Karakteristieke stalen bouwdelen. Over alle categorieën heen werd tevens een Nationale Duurzaamheidsprijs Staal toegekend. Bekijk alle winnaars op de website van de Nationale Staalprijs 2018.

 

Gerelateerde berichten