Het eerste hout van HAUT arriveert op bouwplaats

14 mei, 2020

Het eerste hout is op de bouwplaats van HAUT gearriveerd. Hiermee is het startschot gegeven voor de bouw van de houten constructie. HAUT wordt het hoogste hybride houten gebouw van Nederland en behoort tot de hoogste houten gebouwen ter wereld.  

Tot nu toe was op de bouwplaats aan de Amstel in Amsterdam hoofdzakelijk grijs beton te zien: de parkeerkelder, een deel van de plint en de liftschacht zijn van beton. Vandaar de term ‘hybride’. Vanaf nu starten aannemers JP van Eesteren en Brüninghoff met de montage van het houten deel van de constructie.

Glulam en CLT

De eerste houten onderdelen zijn bestemd voor de constructie van de plint. De kolommen en balken zijn van glulam, gelamineerd hout waarbij de lagen hout met de nerf in dezelfde richting zijn verlijmd. Dit zorgt voor extra sterkte in de langsrichting en dus voor extra draagkracht. Je kunt het vergelijken met het effect van een bos rietjes. Aanvullend worden enkele kolommen van staal toegepast, die krijgen later een houten bekleding. De vloeren en wanden zijn gemaakt van Cross Laminated Timber (CLT). Dit zijn dikke houten panelen van hout dat, in tegenstelling tot glulam, kruislings is verlijmd.

Duurzame houtproductie

In het gebouw wordt voornamelijk vurenhout gebruikt, afkomstig uit duurzaam beheerde productie bossen van de Oostenrijkse houtleverancier Mayr Melnhof. Vuren is een snelgroeiende, zachte houtsoort. De boomstammen worden volledig gebruikt (no-waste) en verwerkt tot houten planken, balken, panelen en andere eind- en restproducten. Extra duurzaam voordeel: het CO2 dat door de bomen tijdens het groeien is opgenomen uit de lucht zit straks in het gebouw opgeslagen.

Snelle montage

In de huidige bouwfase gaat het gebouw met een snelheid van ongeveer een verdieping per week de lucht in. De vorderingen op de bouwplaats zijn te volgen via onze sociale media: Instagram, Facebook of LinkedIn. De oplevering van HAUT staat gepland in het eerste kwartaal van 2021.

Als je meer wilt weten over de houten constructie van HAUT, lees dan het artikel ‘Op weg naar een houten eeuw’ in KIJK 12/2019.

Credits
Foto’s: Jannes Linders (cover) en JP van Eesteren
Ontwikkelaar: Lingotto
Gebouwontwerp: Team V Architectuur en Arup

Gerelateerde berichten