‘Haute Architecture’ in houten woontoren Amsterdam

14 juli, 2016

In het Amsterdamse Amstelkwartier verrijst HAUT, met 21 verdiepingen tot nog toe het hoogste houten woongebouw ter wereld. Team V Architectuur is samen met Lingotto, Nicole Maarsen, ARUP en brandpartner NLE door de gemeente Amsterdam geselecteerd om de woontoren te ontwikkelen. Verwacht wordt dat de bouw in de tweede helft van 2017 kan starten. HAUT belooft een prototype te worden voor innovatief en duurzaam bouwen.

Hout is duurzaam

Hoogbouw in hout is internationaal een van de meest besproken duurzame innovaties in de bouw. Het zet een flinke stap in de richting van de CO2-neutrale stad; in HAUT’s hout is ruim drie miljoen kilo CO2 opgeslagen. Naast de innovatieve houtconstructie wordt het gebouw voorzien van energie-opwekkende gevels en wordt het afvalwater opgevangen en gezuiverd. Het ontwerp zal hiermee ruimschoots een BREEAM Outstanding halen, de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.

‘Haute Architecture’

HAUT staat voor haute couture: architectuur op maat gemaakt. Het ontwerp biedt de eerste kopers ongekende keuzevrijheid: in woninggrootte, aantal woonlagen en de positie van kamers, buitenruimtes en vides. Binnen een sterk en simpel gevel ontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, worden de balkons schijnbaar willekeurig in en uit geschoven. Dit maakt het gevelbeeld uniek. De houten plafondafwerking van de balkons en de grote overstekken op de puntige hoek aan de Spaklerweg maken HAUT’s architectuur opvallend en beeldbepalend.

Stadstuin in HAUT’s Hortus

In de driehoekige plint van HAUT komt een spectaculaire, overdekte stadstuin: HAUT’s Hortus. Hier kunnen bewoners hun eigen groenten verbouwen of ontspannen op het terras. De Hortus vormt een verlengstuk van het aangrenzende park Somerlust. Onderdeel van de Hortus is het Innovatielab, een bezoekerscentrum waar de nieuwste innovaties op het gebied van voeding, energie en bouw worden gepresenteerd. Het lab wordt ingericht door de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE), die als brandpartner bij het project betrokken is.

Amstelkwartier

Amstelkwartier is de nieuwe stadswijk aan de Amstel, gelegen tussen Oud-Zuid en De Watergraafsmeer. In deze wijk worden circa 4.000 woningen, winkels en bedrijven gerealiseerd. Momenteel zijn er circa 1.000 woningen opgeleverd en is de eerste basisschool geopend. Ook de aanleg van het nieuwe stadspark Somerlust aan de Amstel is inmiddels voltooid.

Programma

Toren van 73 m. hoog, met ca. 55 appartementen van verschillende afmetingen, publieke plint met Hortus (ca. 1.100 m2 bvo), fietsenstalling en ondergrondse parkeergarage (ca. 2.800 m2 ). Totaal ca. 14.500 m2 bvo.

Wonen in HAUT

Interesse in een woning in HAUT? Bezoek www.haut.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten