Zuidasdok

Zuidas, Amsterdam, Nederland

Zuidasdok is one of the largest and most complex infrastructure projects in the Netherlands. It includes the widening and tunneling of the A10 ring road and the renewal of the Amsterdam Zuid railway station. The aim of the project is to significantly improve the urban quality of and access to the Zuidas district. The railway station is a key element in this effort.

FINAL PIECE – The Zuidas district began in the 1980s, when the municipality earmarked the strips on both sides of the railway tracks and southern ring road as a development location for offices. Initially, the area was an international business district, with tall office buildings oriented toward the motorway. Today, the area is rapidly evolving into a high-density employment and residential district, and bikes and pedestrians have become a more dominant flow of traffic. The motorway and railway tracks were increasingly seen as a barrier in this part of the city, and the station as underwhelming. The new Station Zuid is the final installment in a series of large-scale station transformations in The Netherlands, of which Rotterdam Central was a part as well.

STATION SQUARE – In the new station, the tunnel with stairs rising to the train and metro platforms is widened to form a naturally lit urban arcade enlivened with shops, eateries, and bicycle storage. This arcade, also accessible for people not traveling by train or metro, is defined at both ends by tall canopies with surfaces of shiny aluminum. In addition, a second, slightly narrower arcade with comparable amenities will be constructed. This leads directly to the new tram stop on the southern side and the bus stop on the north side. Together with the new plinth, the two arcades form a covered route beneath and around the tracks: the Station Square. This pedestrian area with commercial amenities forms the starting point for the further development of the area as the heart of the Zuidas district.

GREEN CORRIDOR – Lowering the A10 into a tunnel frees up space above ground for an additional railway track, and especially for more greenery. The incline on both sides of the Station Square is detailed as a stepped, green landscape with seating. This stepped landscape transforms gradually into a green strip along the highway that extends toward Amstel and Schinkel. Platform roofs and sound barriers are also detailed with greenery, giving the Zuidas the character of an urban green corridor.

Zuidasdok is realized by consortium ZuidPlus, a joint venture of Fluor, Heijmans and HOCHTIEF.

This information and more about Zuidasdok is to be found on (mostly in Dutch): https://www.amsterdam.nl/zuidas/zuidasdok/