Y-Towers Overhoeks

Overhoeksplein, Amsterdam, Nederland

Y-Towers in Amsterdam-Noord is a mixed-use complex that consists of 250 dwellings, a congress hotel with 580 rooms and with a conference center for 4,000 people, a wellness center with swimming pool, and a number of restaurants and bars. The large scale and complexity of the program come together in a well-organized, clear, and evocative design.

TWO TOWERS – The Y-Towers form part of an ensemble of six skyscrapers on the northern bank of the River IJ. Each tower has a character of its own. The two Y-Towers also differ in their architecture, although their shared plinth makes them part of one building. Reaching a height of 110 meters, the hotel tower is the tallest of the ensemble. Modest yet sleek in appearance, it is vertically articulated and faced in anthracite-colored rough stone. In terms of architecture, the 101-meter-tall residential tower is more architecturally expressive, with its staggered horizontal bands of sand-colored natural stone. Variation in dwelling types is expressed by the balconies, which are distributed irregularly across the façade. Both towers have their own base, allowing them to be read as separate buildings at street level.

PODIUM – The plinth is positioned between the two Y-Towers as a transparent third building. Public spaces, among them two bars, a restaurant, conference halls, and a hotel lobby, are visible from the street. The two large halls are flexibly designed, featuring a soundproof box-in-a-box construction that makes them suitable for a wide range of events such as congresses, banquets, and pop concerts. An atrium offers access to the hotel lobby and conference center. The roof of the atrium features diamond-shaped windows with integrated lighting, creating an interesting appearance both during the day and in the evening.

COMPLEXITY VERSUS SIMPLICITY – Despite the complexity of the program, it displays a straightforward design. The hotel tower features clear floor plans with a simple, repeating structure. The corridor on each floor extends right to the façade at one end, so that it always has daylight and offers a view. The corridor windows, vertical strips of glass, stand out clearly on the sleek façade and lend the tower a slender silhouette. The technical installations required for the conference halls are placed not on the roof of the plinth but on the floor between the halls and the wellness center. As a result, the entire expanse of roof can be used for gardens designed by Piet Oudolf.