Brouwersgracht

Brouwersgracht, Amsterdam, Nederland

On the first floor of a historic seventeenth-century warehouse in Amsterdam, Team V designed a loft with a surprisingly light and minimalist interior. Two block-shaped elements, one of wood and one of ground glass, determine the layout of the apartment. The rest of the space is left empty.

The glass element, intersected by a heavy wall that divides the warehouse in two, contains a bathroom, a toilet and wardrobes. The wooden element is built around the common stairwell and contains the entrance, kitchen cabinets, laundry room, cloakroom and a second bedroom.

The apartment is designed with exceptional attention to detail. The wooden wall is lined with slats of American oak of varying height and width. This seemingly random pattern conceals the kitchen cabinets, drawers and doors. Only the stainless steel handles reveal where the doors are located.

The light switches are integrated into the timber wall and the electrical outlets are subtly embedded into the plaster work. The indoor shutters, the bookcase and the impressive five meter long solid oak dining table, carried ‘only’ by two minimalist stainless steel trestles, are all part of the design.