Lansingerland-Zoetermeer Station

A12, Zoetermeer, Nederland

The urban context usually provides pointers for an architectural design. That is not the case with the railway station in Lansingerland-Zoetermeer. Here, the design has to provide pointers for the future context. The station is located just outside Zoetermeer, on the railway line from Gouda to The Hague, which runs parallel to the A12 motorway. The station forms the heart of an intersection of railway lines, bus routes, light rail, bike lanes, and motorway.

RAISED AVENUE – The Lansingerland-Zoetermeer railway station consists of a green viaduct that is over 40 meters wide and 190 meters long. The bridge deck acts as a light rail stop and as a crossing for pedestrians and cyclists. In the environs of The Hague and Zoetermeer, it is common for the light rail to travel along leafy avenues. With its trees, hedges, and grass, the bridge is grafted seamlessly onto this network. The fencing around the deck is detailed with a razor-sharp pattern of branches, executed in high-strength concrete specially developed for this project.

PUBLIC TRANSPORT HUB – Spacious flights of steps, a ramp, and glass elevators smoothly connect the raised avenue and the station below with the surroundings. Waiting areas are tall, with plenty of daylight. The timber ceiling with a staggered pattern of LED lights brings a warm atmosphere to the waiting areas. Compared with other regional railway stations, Lansingerland-Zoetermeer station boasts an exceptionally high quality of finishes. Clear sight lines and through views ensure that users quickly reach their destination in a logical manner.

FUTURE-PROOF – The design anticipates expansion and growth. The station is prepared for the future addition of a kiosk, and space has been reserved for increasing the number of railway tracks and widening the A12. The light rail currently terminates at this station, and in the future the line will be extended to Rotterdam. When that happens, the bike lane can also be extended.