Eigen huis voor Koninklijk Concertgebouworkest

18 januari, 2019

Op een steenworp afstand van het Concertgebouw in Amsterdam, in een oud schoolgebouw van Berlage, ontwierp Team V Architectuur een thuisbasis voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Op zaterdag 19 januari is het RCO House officieel geopend door Burgemeester Femke Halsema. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het orkest in vervulling: een eigen plek voor staf en orkestleden om elkaar te ontmoeten, te werken en ongestoord te repeteren. In de ‘Amsterdamzaal’ gaat het orkest zelf bezoekers ontvangen, onder andere voor kamermuziek, inleidingen bij concerten en educatieve activiteiten.

Om ruimte te bieden aan het uitgebreide programma van het Concertgebouworkest is de voormalige ‘Dagteeken- en Kunstambachtschool voor Meisjes’ uit 1908 grondig verbouwd, gerestaureerd en uitgebreid. Het gebouw omvat diverse ontmoetingsruimtes, kantoren en een ensemblezaal. Op het achterterrein is nieuwbouw toegevoegd met oefenruimtes, een foyer en een daktuin.

Team V heeft met het ontwerp zorgvuldig een balans gezocht tussen een monumentale en eigentijdse uitstraling, passend bij de identiteit van het Concertgebouworkest. Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het monument en de nieuwbouw. Tussen de twee bouwdelen ligt een glazen lichtstraat, als een soort ‘spatie’ tussen heden en verleden. Dit levert een bijzondere kwaliteit op in de foyer op de begane grond, waar de gerestaureerde achtergevel in zijn geheel te bewonderen is.

Team V heeft met het ontwerp zorgvuldig een balans gezocht tussen een monumentale en eigentijdse uitstraling, passend bij de identiteit van het Concertgebouworkest. Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het monument en de nieuwbouw. Tussen de twee bouwdelen ligt een glazen lichtstraat, als een soort ‘spatie’ tussen heden en verleden. Dit levert een bijzondere kwaliteit op in de foyer op de begane grond, waar de gerestaureerde achtergevel in zijn geheel te bewonderen is.

Do Janne Vermeulen: “Die spanning tussen heden en verleden zit ook in het Koninklijk Concertgebouworkest, zij zijn er dagelijks mee bezig. Hoe spreek je een jong publiek aan met muziek van lang geleden? Die sprong in de tijd hebben we ook in de architectuur gezocht. De nieuwbouw aan de achterkant is heel anders, maar in een aantal dingen ook een echo van wat Berlage heeft gebouwd, bijvoorbeeld in de schaal van de raamkozijnen en in het materiaalgebruik.’

De restauratie stond in het teken van behoud en herstel van de originele structuur en de aanwezige historische elementen. Alle latere toevoegingen zijn verwijderd. Beide gevels en de karakteristieke dakkapellen zijn hersteld naar het oorspronkelijk ontwerp van Berlage. De nog aanwezige originele details zijn gerestaureerd, waaronder de klokken, de directeurskamer en de karakteristieke groen geglazuurde tegeltjes in het centrale trappenhuis.

Vier grote klaslokalen zijn samengevoegd tot één hoge muziekruimte; de Amsterdamzaal. De akoestiek van de zaal is aanpasbaar middels draaibare akoestische wandpanelen. Hierdoor is de zaal geschikt voor verschillende opstellingen en instrumenten. De nieuwbouw omvat tien geluidsdichte oefenstudio’s waar orkestleden alleen of in kleine groepjes kunnen repeteren. Middels verschuifbare wandpanelen van eikenfineer kan ook hier de akoestiek naar wens worden aangepast.

Do Janne Vermeulen: “Het Concertgebouworkest is een orkest van wereldformaat. Dat komt ook tot uiting in de ambities op het gebied van architectuur, cultuurhistorie en uiteraard de akoestiek, die in alle opzichten perfect moet zijn. Ik zie het RCO House daarom niet alleen als een huis voor het orkest, maar boven alles als een huis voor de muziek.”

Het Concertgebouworkest heeft een aantal filmpjes laten maken tijdens de verbouwing.
Bekijk ze hier allemaal: YouTube.

Fotografie: Jannes Linders / Renske Vrolijk

Gerelateerde berichten