De woningmarkt in 2020 volgens architecten

23 april, 2014

In een korte serie blikt Vastgoed vooruit op 2020. Hoe staat de woningmarkt er dan voor? Aan wat voor soort nieuwbouw is dan behoefte? Aan welke eisen moet het voldoen qua grootte, locatie en duurzaamheid en hoe zien de huizen er dan uit? Architecten Annemiek Bleumink (Kraaijvanger architecten), Fred Schoorl (directeur BNA), Max Pape (Ector Hoogstad architecten) en Jeroen van Schooten (Team V) kijken vooruit.

Jeroen van Schooten: “Zelfs als de markt weer aantrekt, zullen er grote regionale verschillen blijven bestaan. Ik denk dat de meeste Vinexwijken hun hoogtepunt wel gehad hebben, terwijl de vraag naar binnenstedelijke appartementen en gelijkvloerse woningen voor mensen die de kinderen de deur uit hebben, blijft toenemen.

Vlak voor de crisis heb ik nog een groot complex ontworpen van 253 gemengde appartementen en winkels op de begane grond. Ik denk dat dat de laatste keer was. We moeten veel beter onderzoeken waar vraag naar is. Kopers zijn veel kritischer. We moeten ze veel serieuzer nemen, uitleggen waarop ze moeten letten. En we zien als architecten dat we veel vaker worden gevraagd om mee te denken over de herbestemming van oude panden, in plaats van het ontwerpen van nieuwe projecten.

Of het verstandig is om het hele aanbod te veranderen omdat er nu vraag is naar goedkope woningen, weet ik niet. Deze crisis lijkt nu enorm belangrijk, maar de vraag is of dat tegen 2020 nog zo is. We zitten nu met veel min of meer onverkoopbare eengezinswoningen.

Is er in 2020 ook nog behoefte aan grote aantallen prefab stapelcontainers? Veranderingen in het bouwproces duren lang. De mogelijkheden zijn er wel, maar als we niet oppassen, bestaat tegen de tijd dat er een oplossing is, het probleem niet meer.“

Bron: Vastgoed #3 (2014) ‘Nieuwbouw in 2020 volgens architecten’
Tekst: Peter Boorsma en Jaap Hoeve

 

Gerelateerde berichten