Cobouw Column: ‘Volgordelijkheid of gelijktijdigheid?’

29 maart, 2017

In het Londense Victoria and Albert Museum zag ik deze herfst een tentoonstelling over de founding father van de moderne ingenieurspraktijk: Ove Arup. De man die het Sidney Opera House en het Centre Pompidou technisch mogelijk maakte.

Hij was ingenieur én filosoof en werkte met fantastisch mooie maquettes. Terwijl ik door de tentoonstelling liep, leek het mij ondenkbaar dat Ove Arup slechts uitwerkte wat hem voorgeschoteld werd. Naast ingenieur en filosoof moet hij ook een vormgever in hart en nieren zijn geweest.

Niet altijd gaan engineering en architectuur zo mooi hand in hand. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het grote verschil in uitwerking tussen gebouwen en infrastructurele projecten. Terwijl deze twee typen bouwwerken wezenlijk niet eens zo van elkaar verschillen.

“Te vaak wordt een architect er later bij gehaald om een vormgevend ‘sausje’ over de techniek te gieten”

Bij gebouwen begint nog steeds vaak de architect, in de infrastructuur begint de technisch ingenieur. In het eerste geval komt er vaak pas in een latere fase een constructeur bij om kolommen en balken in te passen. In de infra wordt er meestal pas wanneer het basisplan er ligt een architect bij gehaald om een vormgevend ‘sausje’ over de techniek te gieten. Bij beide lopen vormgeving en techniek daardoor lang niet altijd in de pas.

Te vaak had het advies van de engineer eigenlijk een belangrijk startpunt voor een architectonisch ontwerp moeten zijn. En, misschien verbeeld ik het me, had de architect een enorme meerwaarde kunnen leveren in de conceptfase van een infrastructureel werk. Voor een goed en integraal ontwerp is het noodzakelijk dat je de juiste kennis inbrengt op het juiste moment. Dat is vaak veel eerder dan de opdrachtgever denkt.

Laten wij, architecten en engineers, er gezamenlijk voor pleiten dat we gelijktijdig starten. Dat we samen de opdracht krijgen en integraal de opgave te lijf gaan. Als gelijktijdigheid de standaard is kan er, als uitzondering op de regel, bewust worden gekozen voor een goed georganiseerde volgordelijkheid.

Deze column van Do Janne Vermeulen verscheen op 29 maart 2017 op Cobouw.nl

Gerelateerde berichten