Cobouw Column: ‘Tenderen: een spel of een serieuze zaak?’

24 april, 2017

Tenderen. Ons werkende leven hangt ervan af. Een opdracht niet binnenhalen is het meest frustrerende wat er is en wanneer je ‘wint’ voel je je euforisch en trots.

Winnen en verliezen. Het klinkt als een spel. Als het al een spelletje is, is het eerder topsport dan just a game: je zet alles op alles om telkens weer de beste prestatie neer te zetten. Het plezier in het spel, de steile leercurve en het zicht op winst zijn de belangrijkste drijfveren. Die druk op de ketel geeft ons energie, maar het brengt geen brood op de plank.

Tenderen. Het is langzaamaan een werkwoord geworden. Ik tender, wij tenderen, we hebben getenderd. En dan volgt de vraag of je hebt gewonnen. Is het een spel of een noodzakelijk kwaad?

“Tenderen is keiharde business, met een kans op winst”

 

Er valt veel over te zeggen. In andere beroepsgroepen lijkt het gekkenwerk om voortdurend je grootste meerwaarde, je creatieve denkkracht en het initiële idee, gratis en voor niks en vaak anoniem op te sturen. Het is als een chefkok die zijn succesrecept meestuurt bij zijn sollicitatie. Of als een advocaat die zijn verdediging uitwerkt voordat hij in de arm wordt genomen.

Het businessmodel is lastig. Vaak wordt op ontwerpvisie en geld beoordeeld, waardoor je veel kwaliteit laat zien tegen een zo scherp mogelijk honorarium. Wat opdrachtgevers zich niet altijd lijken te realiseren, is dat verloren tenders uiteindelijk moeten worden gecompenseerd met de opbrengst uit gewonnen tenders.

Ik geniet van het spel. Van de absolute krachtsinspanning om het onderste uit de kan te halen. Van het bloed, het zweet en de tranen. De late avonden, harde discussies, eindeloze maquettes, scherpe en pakkende omschrijvingen en de mooie plaatjes. De roes van de winst en de diepe teleurstelling wanneer de opdracht uit onze vingers glipt.

Wij tenderen graag, in verschillende constellaties, om echt bijzondere opdrachten te verkrijgen en als slijpsteen voor de ontwerpende geest. Het financiële model moet dan wel blijven kloppen. Al is tenderen een spel, het is ook keiharde business. Met een kans op winst.

Deze column van Do Janne Vermeulen verscheen op 21 april 2017 op Cobouw.nl

Gerelateerde berichten